Het Carson City kaartspel is een knaller

Afgelopen weekend ontving ik een leuke verrassing van Quined Games, een kersvers exemplaar van het Carson City kaartspel en een vriendelijk briefje van de afzender. Dit kaartspel sluit thematisch aan op het eerdere bordspel, maar staat inhoudelijk stevig op zijn eigen benen. Je speelt het kaartspel in twee fases met elk negen rondes. In elke fase beschikt iedere speler over zijn eigen set met negen genummerde biedkaarten (1-9). Elke set heeft verder een uniek symbool, dat wordt gebruikt om gelijke standen te breken. Je speelt één biedkaart per ronde, die je vervolgens de rest van de fase kwijt bent.

De spelers bieden elke ronde gedekt op een open aanbod van een handvol gebiedskaartjes en één personagekaart. De personages bieden leuke voordelen tijdens het spel en/of bonuspunten bij de eindtelling. Met de gewonnen gebiedstegels bouw je jouw eigen westernlandschapje met huizen, saloons, ranches, mijnen enzovoort. Elke gebiedskaart bevat 2 x 2 kavels, jouw landschapje mag maximaal 8 x 8 kavels groot zijn. Verschillende gebiedscombinaties kunnen veel winstpunten opleveren, waardoor er – ook in combinatie met sommige personages – meerdere strategieën mogelijk zijn. Dit leidt tot spannende biedrondes, waarbij je soms met een lage kaart een mooie buit binnenhaalt en een andere keer met een hoge kaart achter het net vist. Gelijke standen worden gebroken door de per ronde wisselende rangorde van de biedsets. Mijn eerste indruk met een prototype was zeer positief. Ik kijk ernaar uit om vaker van dit spel te genieten.

In de eerste druk van de Nederlandstalige spelregels staat een storende fout. Volgens de regeltekst kiest de speler die de hoogste kaart heeft gespeeld als eerste een terreinkaart of een personagekaart (dit klopt) en daarna kiest elke andere speler met de klok mee (dit is fout). De spelers kiezen in de volgorde van hun biedkaarten!

Carson City The Card Game is ontworpen door Xavier Georges en geïllustreerd door Alexandre Roche. Arno Quispel en Paul Mulders zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling. Het spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten. Bij minder dan vier menselijke spelers, doen er één of meer virtuele spelers mee. Ook dit virtuele systeem werkt naar behoren.

Meer informatie: