30 Seconds Everyday Life

In de zomer van 2017 kwam 999 Games met 30 Seconds Everyday Life, een nieuw spel in de populaire 30 Seconds familie. Het spelsysteem is gelijk aan het basisspel, maar Everyday Life bevat 240 kaarten met 2400 begrippen over alledaagse zaken. 999 Games heeft hiervoor gekozen om de herkenbaarheid van de begrippen te vergroten. Zo kun je lekker stoeien met woordassociaties, zonder je te vaak af te moeten vragen wat een begrip eigenlijk betekent.

Dit kennisspel speel je in teams. Een speler omschrijft in een zelf gekozen volgorde de vijf begrippen op de voorgeschreven kant van een kaartje. Zijn teamgenoten moeten deze begrippen binnen dertig seconden raden. Een zandloper bewaakt de tijd. Hoe meer begrippen de teamleden raden, des te verder komt het team op het speelbord. Van de gewonnen stapjes vooruit moet je nog wel het resultaat van een dobbelsteenworp aftrekken (0, 1 of 2).

Bij het omschrijven moet je wel een paar regels naleven. Uiteraard mag je de woorden of daarvan afgeleide vervoegingen niet noemen. Verder mag je ze niet letterlijk vertalen, ‘klinkt als’ fratsen uithalen of naar iets wijzen. Het spel komt het best tot zijn recht als iedereen een beetje binnen dezelfde bandbreedte opereert. Met een verkrampte regelfetisjist aan de ene en een voorvechter van een ruime interpretatie aan de andere kant, komt het speelplezier mogelijk in gevaar.

Het team dat als eerste de finish bereikt is de winnaar.

Voor drie spelers is er een variant met één vaste omschrijver.

Ten slotte

30 Seconds biedt meer speelplezier dan een standaard kennisspel met vragen. De tijddruk maakt het spannend, je moet razendsnel schakelen en associëren. Achterover leunen en in alle rust broeden op een antwoord is er niet bij, je doet lekker actief mee. Ondertussen denkt het ene teamlid ‘snap dan toch wat ik bedoel!’, terwijl het andere teamlid zich afvraagt waarover je nou weer staat te raaskallen en de tegenstanders met veel plezier de zandloper zien leeglopen. Naast een kennistest is dit voer voor misverstanden, maar vooral ook een vermakelijke show aan de speeltafel. In dit kennisspel is een hoop spanning en plezier geïnjecteerd. Ik begrijp wel waarom dit spel zo waanzinnig populair is.

30 Seconds Everyday Life is Speelgoed van het Jaar 2017.

Auteur: Calie Esterhuyse
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 3+
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: ong. 30 minuten