De ijscoman van 999 Games

999 Games verwacht deze week Via Stracciatella, een spel waarin de spelers op pad gaan met ijscowagens. Iedere speler start het spel met een eigen ijscowagenkaart en drie multifunctionele ijscokaarten. Laatstgenoemde kaarten doen dienst als ijsjes, klanten en bonussen. De overige ijscokaarten vormen een trekstapel, waarvan er drie open op tafel worden gelegd. Het speelbord toont een rondweg, waarover de spelers hun houten wagens bewegen. De speler met de achteraan liggende wagen is de actieve speler. Hij blijft aan de beurt totdat hij een wagen van een medespeler inhaalt. Op de weg kun je onderweg raketfiches verzamelen, die je later kunt inzetten als joker bij het bedienen van je klanten.

De actieve speler kiest één van drie acties. 1) Trek max. vijf gedekte en/of open ijscokaarten en zet jouw wagen net zoveel velden vooruit. 2) Speel een ijscokaart onder jouw wagenkaart om klanten te lokken en zet jouw wagen de afgebeelde tijdsduur vooruit. De kaart toont twee klanten en hun wensen, die je via de derde actie kunt bedienen. 3) Leg de door de bovenste klant gewenste ijscokaarten af, zet je wagen één veld vooruit en schuif de kaart naar boven. Nadat je de tweede klant hebt bediend, verhuist de desbetreffende kaart naar de achterkant van jouw wagenkaart en worden permanente bonussen zichtbaar: ijscosymbolen en winstpunten. Met deze ijscosymbolen kun je gemakkelijker nieuwe klanten bedienen. Bovendien geven de symbolen toegang tot locatiekaarten. Dit zijn opdrachtkaartjes met extra winstpunten voor snelle verzamelaars. Het einde wordt ingeluid wanneer iemand negen of meer winstpunten bezit.

Via Stracciatella is ontworpen door Joshua J Mills en geïllustreerd door Adam P. McIver. Het spel is volgens 999 Games geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten. Ik heb dit spelletje met een ‘Patchworkachtige actiemotor’ één keer gespeeld. Dat was een leuke en vlot spelende worsteling met ‘tijd’ en grondstoffen. Ik snap niet waarom 999 Games hierop een leeftijd van 12+ heeft geplakt. Dit moet voor kinderen vanaf tien jaar (en misschien zelfs vanaf acht jaar) goed te doen zijn. Update: op de website vermeldt 999 Games inmiddels een leeftijd van acht jaar of ouder.

Meer informatie: