Zonder nieuws geen nieuws

Ik onderhoud ruim drieëntwintig jaar een website met spellennieuws. Hiermee wil ik een steentje bijdragen aan de groei van de spellenhobby. Dit kost mij veel tijd en ook wat geld, maar ik deed dit met veel plezier. Ik vind het leuk om over spellen te schrijven en spelliefhebbers te informeren. Ik investeer tijd in nieuwsberichten met inhoudelijke spelbeschrijvingen, die de spelliefhebbers i.h.a. wat meer zeggen dan oppervlakkige reclameteksten van de uitgevers. Door de relatie met Bordspelmania landt deze informatie de laatste jaren ook op dat spellenportaal.

Je zou verwachten dat uitgevers zo’n ‘nieuwskanaaltje op twee websites tegelijk’ actief zouden willen voorzien van informatie. Dat is toch gratis promotie van hun commerciële producten? Waarom helpen we elkaar niet een beetje? Met een toefje synergie heeft iedereen er toch lol van? Ik trek gemiddeld 1.000 bezoekers per dag, da’s toch geen kruimelwerk? Is dit geen interessante doelgroep voor spellennieuws? Blijkbaar niet.

In Nederland blijkt een behoorlijke informatievoorziening volledig afhankelijk van de persoonlijke relatie met (medewerkers van) uitgevers. Gaat iemand bijvoorbeeld met pensioen of naar een andere baan, dan is het voorbij met de bereidwilligheid van de desbetreffende uitgever. Ik koester mijn relaties, maar heb geen verwachtingen over de duurzaamheid ervan en heb de hoop opgegeven dat andere partijen ooit een constructieve bijdrage gaan leveren.

De meeste uitgevers houden informatiestromen voor de winkeliers in de lucht. Ik heb bij herhaling gevraagd om mij in die stroom mee te nemen. Daartoe hoeft een uitgever alleen maar een e-mailadres aan een groep toe te voegen. Dat is door sommige uitgevers expliciet toegezegd, maar helaas nooit nagekomen. Andere uitgevers weigeren expliciet om via deze weg informatie te delen.

De afgelopen maanden heb ik bijvoorbeeld leuk contact onderhouden met twee Nederlandse uitgevers die binnenkort met een nieuwe spellenlijn beginnen. Dat resulteerde in afspraken over de informatievoorziening en de samenwerking. Ze leken enthousiast, deden concrete toezeggingen, maar toen het zover was……. bleef het oorverdovend stil aan de andere kant van de lijn. Stil genoeg om de spreekwoordelijke druppel te horen vallen.

Ik ben het stadium gepasseerd dat ik nog zin heb om aan dit dode paard te trekken. Ik heb besloten om te stoppen met mijn website als vehikel voor Nederlandstalig spellennieuws. Omdat ik nog een paar leuke dingetjes wil doen (o.a. mijn dertigste bezoek aan Spiel), weet ik nog niet wanneer (en hoe bruut) de stekker eruit gaat. Wie weet, wil ik de vijfentwintig jaar volmaken en knal ik door tot december 2020.

Erwin
Mei 2018