Genomineerden Spiel des Jahres 2018

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit de drie Duitse Spiele des Jahres van 2018 worden gekozen. Het Spiel des Jahres is commercieel gezien de belangrijkste spellenprijs ter wereld. De jury reikt drie hoofdprijzen uit. Het beste familiespel wordt op maandag 23 juli in Berlijn uitgeroepen tot Spiel des Jahres. Het beste ‘expertspel’ wordt op dezelfde dag verheven tot Kennerspiel des Jahres. Het beste kinderspel wordt op maandag 11 juni in Hamburg uitgeroepen tot Kinderspiel des Jahres.

De genomineerden voor het Spiel des Jahres 2018 zijn:

  • Azul van Michael Kiesling, uitgegeven Next Move/Plan B Games.
  • Luxor van Rüdiger Dorn, uitgegeven door Queen Games.
  • The Mind van Wolfgang Warsch, uitgegeven door Nürnberger-Spielkarten-Verlag.

Op de Empfehlungsliste staan dit jaar zes aanbevolen familiespellen: 5-Minute Dungeon, Facecards, Majesty, Memoarrr!, Santorini en Woodlands.

De genomineerden voor het Kennerspiel des Jahres 2018 zijn:

  • Die Quacksalber von Quedlinburg van Wolfgang Warsch, uitgegeven door Schmidt Spiele.
  • Ganz schön clever van Wolfgang Warsch, uitgegeven door Schmidt Spiele.
  • Heaven & Ale van Michael Kiesling & Andreas Schmidt, uitgegeven door eggertspiele.

Op deze Empfehlungsliste staan dit jaar twee aanbevolen spellen: Klong! en Pioneers.

De genomineerden voor het Kinderspiel des Jahres 2018 zijn:

  • Emojito van Urtis Šulinskas, uitgegeven door Huch! & friends.
  • Funkelschatz van Lena und Günter Burkhardt, uitgegeven door Haba.
  • Panic Mansion van Asger Sams Granerud & Daniel Skjold Pedersen, uitgegeven door Blue Orange.

Op deze Empfehlungsliste staan dit jaar vijf aanbevolen kinderspellen: Die Legende des Wendigo, Dino World, Rhino Hero Super Battle, SOS Dino 2018 en  Speed Colors.

Op de Spiel des Jahres website vind je bijdragen van de Spiel des Jahres voorzitter Tom Felber en de coördinator van de kinderspellenjury Sabine Koppelberg.

Mijn commentaar:

Het rode trio voldoet aan de verwachtingen van velen. Azul is al een half jaar zo heet als een zojuist gebakken tegel, The Mind is de voorjaarshit van 2018 en ook over Luxor hoor ik niets dan lof. Ook het grijze trio mag er wezen, maar bevat voor mij wel een paar verrassende titels. Een paar weken geleden had ik hier geen spellen van Wolfgang Warsch durven verwachten, maar de eerste kennismaking met zijn duo Clever en Kwakzalver is mij zeer goed bevallen. Dit smaakt naar meer! Het binnenhalen van 50% van de nominaties is sowieso een indrukwekkende prestatie, en dat door een spelauteur die tot dit jaar bij weinigen op de radar stond. Ik verwacht dat Azul de rode pion gaat winnen en Die Quacksalber von Quedlinburg de grijze. Ik heb geen enkele ervaring met de kinderspellen van deze jaargang en onthoud me daarom van commentaar.

Ik ben gecharmeerd van Tom Felber’s kritische woorden over spelregels. Het lijkt erop dat veel spellen tegenwoordig onder stoom en kokend water worden ontwikkeld en geproduceerd, met negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de spelregels. Wanneer de spelregels niet goed genoeg zijn, verdient een spel naar mijn mening geen spellenprijs. Ik hoop dat deze benadering ook wordt omarmd door de Nederlandse Spellenprijs.

Meer informatie: