The Forbidden City op Kickstarter

De Vlaamse uitgever Game Brewer heeft vandaag een Kickstartercampagne gelanceerd voor The Forbidden City, een nieuw bordspel van de Duitse spelauteur Andreas Steding met illustraties van Andreas Resch. Het spel speelt zich af in China tijdens de Ming-dynastie. De Keizer heeft een land in compleet verval geërfd, als gevolg van wanbestuur en corruptie. Het is voor de Keizer niet eenvoudig om controle te houden over zijn “trouwe” onderdanen. Aan het hof houden de ambtenaren de schijn hoog, maar in de plaats van rechtstreekse omkoping ontstond een nieuw gebruik, het uitwisselen van geschenken. De spelers zijn machtige Chinese families die proberen invloed en macht te verwerven bij de Keizer. Ze kopen ambtenaren om voor bepaalde gunsten, door hen een gepast geschenk aan te bieden. Je wint het spel wanneer je na vier dagen een audiëntie bij de Keizer en de meeste punten hebt behaald. Zonder een audiëntie wordt jouw marker van het scorespoor geknikkerd.

The Forbidden City duurt vier rondes, die elk uit drie fases bestaan. In de eerste fase wordt de startspeler bepaald, het speelbord gevuld, de drie dobbelstenen geworpen en voordeeltjes voor decreten en nieuwe bedienden uitgedeeld. In de tweede fase voeren de spelers hun acties uit, door geschenken uit te wisselen met de ambtenaren. Daartoe ruil je een geschenkkaart uit je hand met een geschenkkaart op het bord. Jouw kaart moet in principe een hogere waarde hebben. Is dit niet het geval, dan moet je extra bloeden door bijv. bedienden in te leveren. Vervolgens mag je de actie van de geschonken kaart en/of de actie van de desbetreffende locatie uitvoeren. Met een reisactie verplaats je bijvoorbeeld jouw reiziger over het bord. Deze verzamelt reisfiches, die directe voordeeltjes opleveren en die je kunt inwisselen tegen winstpunten en jade. Je kunt een bijdrage leveren aan de Grote Muur, wat o.a. winstpunten oplevert. In het paleis verdien je stapjes op het paleisspoor, die je uiteindelijk de begeerde audiëntie opleveren. Decreten zijn goed voor leuke voordeeltjes tijdens het spel. Ook op het kanaal kun je leuke voordelen verdienen, zoals een extra geschenkkaart of een voorman. Enzovoort. In de derde fase vergelijk je onder meer de waardes van de geschenken in jouw aflegstapel met de in de eerste fase geworpen dobbelstenen en kun je extra bedienden en punten verdienen.


The Forbidden City is geschikt voor 2-5 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten. Er is ook een luxe editie van het spel, die exclusief op Kickstarter verkrijgbaar zal zijn. Deze bevat kwalitatief betere spelonderdelen, een andere speldoos en extraatjes die de uitgever tijdens de Kickstartercampagne zal ontsluiten. De campagne loopt tot 25 mei. Bij succes wordt het spel in oktober 2018 verwacht.

Nabrander: na aandringen van Jumbo is de naam van dit spel tijdens de rit gewijzigd in Gùgōng.

Meer informatie: