Majesty

Majesty is het nieuwe spel van Marc André, de auteur van het succesvolle Splendor. De beste man heeft blijkbaar iets met pokerfiches, want ook in dit spel bestaat het ‘speelgeld’ uit plastic schijfjes. Bij Majesty heeft iedere speler een middeleeuws stadje met acht gebouwen op evenveel kaarten. Je speelt de eerste potjes met de voorkant van de gebouwkaarten, op de achterkant vind je een variant met kleine wijzigingen. Je begint het spel met een lege stad en vijf meeples. Jouw stadje wordt in de loop van het spel bevolkt door personagekaarten, waarmee je een hoop geld kunt verdienen. Gelukkig zijn jouw inwoners een spaarzaam volkje, het verdiende geld wordt bewaard tot de eindtelling, waar jouw spaarpot dan hopelijk een wezenlijke bijdrage levert aan jouw eindscore.

Midden op tafel ligt een rij met zes open personagekaarten, naast een dichte trekstapel. Je kiest elke beurt één kaart uit dit open aanbod. Wil je een kaart verderop in de rij, dan moet je betalen door een spoor van meeples op de eerdere kaarten achter te laten. Kies je later een kaart met meeples erop, dan krijg je ze erbij. Je kunt overigens maar vijf meeples stallen, een overschot wordt uitbetaald in munten. De personagekaarten zijn verbonden aan de gebouwen, je legt een nieuwe kaart onder het gebouw met dezelfde kleur. Elke nieuwe kaart levert je een hoeveelheid munten en/of meeples op. De buit wordt hoger naarmate je meer personages bij het desbetreffende gebouw hebt liggen. Soms verdien je ook via personages bij andere gebouwen. Sommige personages hebben een speciale eigenschap. Met een soldaat kun je aanvallen, waardoor jouw slachtoffers het eerste personage van hun stadje naar het ziekenhuis moeten sturen. Met een wachter kun je jezelf beschermen tegen dit ongemak. Met een heks kun je één gewonde terughalen in actieve dienst.

Aan het einde van het spel krijg je punten voor jouw munten, voor meerderheden per personagesoort en een moddervette bonus voor spreiding over de verschillende soorten. Eventuele gewonden leveren een strafpuntje op (bij de variant op de achterkant kost dit iets meer). De speler met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

Ik ben zeer onder de indruk van dit spel. Majesty is zo toegankelijk, lijkt zo simpel en speelt zo snel, dat je jezelf de eerste beurten afvraagt of er wel iets te plannen valt en of jouw handelingen er überhaupt toe doen. Maar dan ontwikkelt het spel zich gaandeweg tot een spannende strijd om de mooie kaarten en meerderheden. Dan moet je opveren uit je luie stoel, scherp zijn, toeslaan en de strijd aangaan. Dit is een krachtige mix van eenvoud, pit en een flitsende speelduur. Majesty is spellenprijsmateriaal!

Auteur: Marc André
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: ong. 20 minuten