Century Eastern Wonders voorbestelling

Medio juni komt Plan B Games met Century Eastern Wonders, het tweede spel in de Century reeks van Emerson Matsuuchi. Vanaf maandag 23 april is het mogelijk om het spel bij de uitgever voor te bestellen in een bundel met een speelmat. Het speelveld van Eastern Wonders is een archipel uit losse markttegels en vier havens. Hierop wordt (in oplopende waarde) gember, peper, thee en kruidnagel verhandeld. Iedere speler heeft een eigen bordje, waarop je jouw twintig handelsposten en jouw goederenblokjes bewaart. Je begint het spel met een paar blokjes in jouw laadruim (startcapaciteit = 10) en met jouw boot op een markttegel naar keuze.

Aan het begin van jouw beurt verplaats je jouw boot. De naburige tegel is gratis, voor elke volgende moet je een blokje op de vorige tegel achterlaten. Eindig jij jouw beweging op een markttegel met andere boten, moet je die spelers ieder één blokje betalen. Eindig jij jouw beweging op een markttegel met goederen, dan mag je deze blokjes inladen. Na de beweging voer je één van drie acties uit. Met de oogstactie pak je twee gele gemberblokjes uit de voorraad. Op een markttegel doe je een marktactie. Daartoe moet je er eerst een handelspost bouwen. Dit kost je zoveel blokjes als het aantal aanwezige handelsposten. Met de marktactie kun je de afgebeelde transactie met blokjes uitvoeren (bijv. lever drie gele in om één bruine te krijgen). Wanneer je door het bouwen van een handelspost een kolom op jouw bordje leegmaakt, krijg je een bonusfiche. Hiermee kun je jouw laadruim vergroten, goedkoper varen, een blokje upgraden, een extra blokje bemachtigen of bonuspunten verdienen. Op een haventegel mag je met de havenactie de afgebeelde blokjes inleveren om een puntenfiche te bemachtigen.

Het spel is voorbij na de ronde waarin een speler zijn vierde puntenfiche heeft gepakt. Dan krijgen de spelers winstpunten voor puntenfiches, vrije velden op hun bordjes, bonusfiches en peper-, thee- en kruidnagelblokjes. Eastern Wonders bevat verder een variant waarin kaarten uit de voorloper Spice Road worden gebruikt. Hiermee kun je blokjes verdienen, ruilen of upgraden.

Century Eastern Wonders is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten. Ik neem aan dat Enigma Distribution t.z.t. een Nederlandstalige editie zal verspreiden, maar deze distributeur heeft het blijkbaar niet nodig om ruchtbaarheid te geven aan de vertalingen van spellen van Plan B Games.

Meer informatie: