AD veroorzaakt Catanrel om niets

Het zal niemand zijn ontgaan dat Catan het afgelopen etmaal de gemoederen heeft doen oplaaien. Omdat het AD gisteren een rel heeft gemaakt van een non-discussie, heb ik er behoefte aan om deze kwestie te beschouwen met een toefje relevante kennis en besef vanuit de spellenscène.

Het verhaal van het AD was zo losgerukt van de mij bekende werkelijkheid, dat ik aanvankelijk dacht aan een publiciteitsstunt. Dit bleek al snel niet het geval.

Ik neem aan dat het relspel ongeveer als volgt is begonnen: parlementair verslaggever Peter Winterman van het AD speelt een potje Catan, het valt hem op dat de naam is gewijzigd en hij ziet een kans om een verse politiek-correcte rel te creëren. De verslaggever belt met 999 Games en krijgt een medewerker te spreken die blijkbaar niet is gewend aan de scherpe messen van een professionele journalist. In dat gesprek worden in alle onschuld en naïviteit zaken besproken die je beter niet met een journalist had kunnen delen. Deze medewerker werkt pas sinds het vroege voorjaar van 2015 bij 999 Games en was mogelijk onvoldoende op de hoogte van de historie van de naamswijziging.

Parlementair verslaggever Winterman hanteert de scherpe messen die horen bij zijn politieke vakgebied en ontlokt de 999 Games medewerker de woorden die hij kan gebruiken voor zijn ogenschijnlijk vooropgezette plannetje, het creëren van een verse politiek-correcte rel. In zijn parlementaire werkdomein trekt hij Klaas Dijkhoff nog even aan zijn jasje en blaast de rel doelbewust op tot politieke proporties. Vervolgens heb je de poppen aan het dansen, zowel in Nederland als België (waar een politieke joker wordt opgevoerd).

de nieuwe covers uit 2015

In spellenland weten we vanaf het begin dat dit een non-discussie is. Mayfair Games en Kosmos gingen in januari 2015 vol voor de internationalisering van het merk Catan. Ik citeer uit een toenmalig persbericht: “The new look will strengthen the Catan brand both domestically and internationally. The new cover art utilized by all partners will provide a visual continuity throughout the world. This new look is more vibrant and alluring with overall improved presentation and splendidly clean branding. The new packaging cries out…CATAN!”. Daarbij werd dus afscheid genomen van de taalafhankelijke term Settlers/Siedler. In april 2015 liet 999 Games weten dat deze wijziging er ook in Nederland zat aan te komen. Ik heb hierover op 1 mei 2015 bericht op Bordspeler.nl.

Gisteren kwam 999 Games in vermoedelijke paniek met een persbericht dat aan scherpte te wensen overlaat, met name in de passage ‘De discussie die het AD in de wereld brengt is wat ons betreft onnodige stemmingmakerij. Het verband met ons koloniaal verleden is ongegrond en nooit van toepassing geweest’. Wanneer de uitgever zelf een relatie noemt met incidenteel gezeur over het koloniale verleden, heeft de uitgever hiermee onbedoeld een bijdrage aan het gedoe van gisteren geleverd. Maar het lijkt er sterk op dat de sluwe parlementaire verslaggever Winterman zijn scherpste messen heeft ingezet om deze relatie eruit te snijden en de heisa tot grote hoogte aan te jagen door het invliegen van Dijkhoff.

In een tweede artikel trapt Winterman nog even na richting 999 Games en sluit daarin af met de overbodige, en in mijn beleving van kwade intenties druipende, slotzin ‘Een andere medewerker van 999 Games geeft aan dat het nieuws over de naamswijziging intern een ‘enorme rel’ is geworden’.

Ik vind het ongepast en onverantwoord dat een parlementair verslaggever zijn wapentuig inzet om (een medewerker van) een spellenuitgever te grazen te nemen. Te meer omdat de verslaggever zelf de aanjager van de kwestie lijkt te zijn en na het leegtrekken van de 999 Games medewerker via Dijkhoff bewust olie op het vuur gooit. Dit stinkt naar vuil spel, naar een rioollucht waaraan ik in de journalistiek geen behoefte heb.

Dit is een opiniestuk, dat deels is gebaseerd op kennis van feiten en omstandigheden, deels op aannames en vermoedens. Ik heb een beknopte versie van mijn kritiek middels een citaat van een van zijn tweets bij Winterman neergelegd. Ik heb voor dit bericht geen contact met Winterman opgenomen. Door de actualiteitswaarde van het rumoer in de spellenscène heb ik dit bericht niet in mijn blog geplaatst, maar in de nieuwsrubriek.