Harvest Dice

Harvest Dice is een dobbelspelletje van Grey Fox Games. Het spelmateriaal bestaat uit negen dobbelstenen (drie groene sla, drie rode tomaten en drie oranje wortelen), vier potloden, een varkentje voor de startspeler en twee scoreblokjes (met een basisspel en een versie voor gevorderden). Iedere speler krijgt aan het begin een scoreblad en een potlood. De startspeler gooit alle dobbelstenen. Vervolgens kiezen de spelers telkens om de beurt één dobbelsteen tot er nog maar één steen over is. Met vier spelers kiest iedereen dus twee stenen, met drie spelers krijgt de laatste speler er twee, de rest drie. Met twee spelers speel je met zes dobbelstenen.

Je moet een gekozen steen in jouw moestuin planten of aan jouw varken voeren. Je plant de groente op een vrij veld in de kolom met het gegooide cijfer. Daartoe teken je een plaatje op dat veld. Wanneer de groentesoort al in jouw moestuin voorkomt, moeten de volgende plantjes orthogonaal grenzen. Kun je niet legaal planten, dan moet je de steen aan jouw varken voeren. Het cijfer op de steen bepaalt dan hoeveel cirkels je op jouw modderpoel moet aankruisen. Wanneer je een volledige rij op de modderpoel hebt aangekruist, dan ontsluit je een bonusactie waarmee je eenmalig de waarde van een steen met één mag verhogen of verlagen. In een spel voor gevorderden mag je als alternatief de kleur van de gekozen steen wijzigen. Ten slotte bepaalt de kleur van de niet gekozen dobbelsteen in welke markt iedere speler een cirkel moet aankruisen. Hierdoor stijgt de waarde van deze groentesoort.

Het spel eindigt na de ronde wanneer iemand zijn moestuin of modderpoel volledig vult, of een van de markten volledig is gevuld. Daarna wordt de score bepaald. Elke aangekruiste groente levert de marktwaarde aan punten op, elke volledige rij in jouw moestuin is vijf punten waard en jouw varkentje scoort de waarde naast de laatst voltooide rij in jouw modderpoel. Het spel voor gevorderden geeft ook nog bonuspunten voor de meeste groentes per soort en voor de meeste kruisjes in de modderpoel.

Ten slotte

‘Roll & write’ dobbelspelletjes zijn er in overvloed, waardoor ik niet snel warm of koud word van een nieuw exemplaar. Harvest Dice heeft bij mij wel de juiste snaar geraakt. Het kiezen van dobbelstenen uit een gezamenlijke pool zorgt voor interactie. Je moet daarbij op je tegenstanders letten, zodat je mooie stenen voor hun neuzen kunt wegkapen. Voor de waardeontwikkeling van de groentesoorten is aandacht voor de laatste steen belangrijk. Op je eigen scorevelletje heb je ook genoeg te kiezen, zowel in de groei van de groentesoorten als in het vullen van de modderpoel. De bonusacties leveren je waardevolle manipulatiemogelijkheden op. Harvest Dice werkt goed met de aangegeven spelersaantallen. Ik kan je dit briljante dobbelspelletje van harte aanbevelen, zeker met de regels voor gevorderden.

Van een bevriende winkelier hoorde ik dat er onlangs een Frans-Nederlandse editie in het bestelsysteem van Asmodee Belgium is opgedoken.

Auteur: Danny Devine
Uitgever: Grey Fox Games
Informatie: BGG
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20-30 minuten