Jumbo – voorjaar 2018

Jumbo stond de afgelopen jaren niet of nauwelijks op de radar van de gemiddelde veelspeler. De indrukwekkende Waterloovariant van Stratego leek een eenmalige oprisping, maar tot mijn aangename verrassing komt de rode olifant in mei 2018 met twee nieuwe spellen van de gerenommeerde spelontwerpers Reiner Knizia en het duo Wolfgang Kramer & Michael Kiesling.

Forbidden City is een combinatie van een legspel en een meerderhedenspel. Met de tegels bouwen de spelers kamers in het keizerlijke paleis. Het is zaak om die kamers af te sluiten waar jouw raadsheren in de meerderheid zijn. Een voltooide kamer levert punten op voor de eerste twee plekken. Draken en verbonden kamers zijn goed voor bonuspunten. Forbidden City is ontworpen door Reiner Knizia. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten.

Bij het bordspel Okavango is de gelijknamige Afrikaanse rivier uitgedroogd en worden de wilde dieren door dorst bedreigd. De spelers moeten als rangers achter hun zichtschermen allereerst de juiste kuddes zien te vormen en deze bij de schaarse waterplaatsen of de armen van de riviermonding zien te krijgen. Op de plaats van aankomst verdrijf je de reeds aanwezige kudde en verdien je winstpunten. Okavango is ontworpen door Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ong. 45 minuten.

In juni volgt het coöperatieve bordspel How to Rob a Bank. Een van de spelers speelt de bankier en zijn bewakers. Zijn bank wordt elk spel anders opgebouwd. De medespelers zijn de bankrovers. Zij moeten goed samenwerken om de inbraak te plannen en er met de buit vandoor te gaan. De spelers plannen hun acties door kaarten op een actiestapel te leggen en daarna uit te voeren. How to Rob a Bank is ontworpen door Prospero Hall. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten.

In juli verschijnt ook nog het kinderspel Isidore van Jumbo’s product development manager Hidde van Dijk. Isidore is een toverschool, waar nieuwe heksen en tovenaars worden opgeleid. Voor het eindexamen moet je een toverspreuk voorbereiden. Daartoe moet je drie zeldzame ingrediënten verzamelen: de traan van een waternymf, de smaragd van een steenreus en de tand van een draak. Deze wezens moet je twee keer zien te verslaan middels een simpel steen, papier, schaar-spelletje. Isidore is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zes jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten.

Meer informatie: