Noria bij White Goblin Games

White Goblin Games meldt op Twitter dat de Nederlandstalige editie van het bordspel Noria is uitgebracht. Dit spel verscheen op Spiel 2017 bij de Duitse uitgever Edition Spielwiese. Zoals gebruikelijk heb ik geen inhoudelijke informatie over de Nederlandstalige editie. De hierna opgenomen spelbeschrijving is gebaseerd op het Duitse regelboek en bevat mogelijk anders vertaalde termen. Noria speelt zich af op een zwevend eiland in een ‘steampunk’ setting. In 14-16 rondes moet jij jouw handelsimperium laten floreren. Daartoe koop je schepen, ontdek je zwevende eilanden, bouw je fabrieken en investeer je in prestigieuze projecten. Bovenaan het bord vind je de sporen van vier grote projecten. Door jouw investeringen verplaats je jouw gezanten daar naar boven. Investeringen kosten de vereiste grondstoffen of goederen. Deze investeringen zijn de enige bron van winstpunten. Jouw score op een investering wordt aan het einde vermenigvuldigd met de waarde van de bijpassende raadskamer.

Iedere speler beschikt over een innovatief actiewiel, een draaischijf met drie ringen met uitsparingen, waarin aan het begin allerlei actieschijfjes worden geplaatst. In jouw beurt activeer je maximaal drie actieschijfjes, die elk op een andere ring liggen, via een rechte lijn te verbinden zijn zonder een andere constellatie te kruisen en die zich in de actieve helft van jouw actiewiel bevinden. Na jouw beurt draaien alle ringen een stap door, waardoor er elke ronde andere actieschijfjes beschikbaar zijn. Elke beurt bestaat uit vier fases: 1) Invloedfase: betaal kennis en manipuleer jouw actiewiel. 2) Actiefase: activeer tot drie schijfjes. 3) Politieke fase: betaal de vereiste kennis en verplaats en verwijder politici om jouw investeringen waardevoller te maken. 4) Administratiefase: draai jouw ringen, neem kennis voor de tandwielen op jouw fabrieksbord en plaats eventuele nieuwe schijven.

Er zijn zeven soorten actieschijven: de drie grondstoffen energie, mycelium en obsidiaan, de stadactie, de reisactie, de werktuigactie en de bonus. Met de bonusschijf kopieer je een andere deze ronde te activeren schijf. Met een grondstofschijf neem je de desbetreffende grondstof. Met de stadschijf kun je of een nieuwe actieschijf uit de markt kopen of een gezant tegen betaling één stap verder zetten op een projectspoor. Met de reisactie stuur je jouw speelfiguur naar een eiland en neem je daar een schip of bouw je daar een fabriek. Schepen helpen later bij investeringen, met fabrieken kun je goederen produceren en kennis verzamelen. Met de werktuigactie kun je een actieschijf opwaarderen, waardoor deze in het vervolg een dubbele actie oplevert, of je kunt tegen betaling van grondstoffen goederen produceren. Je kunt vrijwillig afzien van het activeren van één schijfje per ring, wat je per schijfje één kennis oplevert. Rond jouw beurt kun je op de zwarte markt goederen omzetten in kennis en/of kennis in grondstoffen.

Noria is het eerste gepubliceerde spel van Sophia Wagner. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 70-120 minuten.

Meer informatie: