Houd je schaapjes op het droge

Z-Man Games put vermoedelijk veel plezier uit het beeld van Hollanders met natte voeten. Na Pandemic Rising Tide gaan we in Lowlands alweer de strijd aan tegen het wassende water. In dit spel ontwikkelen de spelers hun eigen boerderijen terwijl het boerenland doorlopend wordt bedreigd door overstromingen. Daarom moeten de spelers gezamenlijk dijken aanleggen, maar de hiervoor benodigde arbeidskracht gaat ten koste van de capaciteitsinzet voor de eigen boerderij. Je begint het spel met een kleine wei en twee schaapjes. Gaandeweg verzamel en besteed je grondstofkaartjes, waarmee jouw weilanden groeien en je meer schapen kunt fokken. Schapen probeer je op het juiste moment voor de beste prijs te verkopen. Daarnaast kun je jouw boerderij uitbreiden met allerlei gebouwen en functies. De desbetreffende tegels zijn niet alleen goed voor winstpunten, maar verhogen tijdens de rit ook nog eens jouw efficiency en winstgevendheid. Jouw actiemotor is een groepje boeren, die je kunt inzetten op verschillende taken/acties.

Naarmate het zeewater stijgt wordt de dreiging groter. Wanneer er onvoldoende dijken zijn om de vloedtegels te weerstaan, verzamel je dijkdoorbraakfiches die aan het einde negatieve gevolgen hebben. Om het gevaar in te dammen, kun je meehelpen bij het versterken van de dijken. Dit getuigt niet alleen van gemeenschapszin, maar levert ook persoonlijk voordeel op. Elke bijdrage is namelijk goed voor een stapje op het dijkspoor. Dit levert uiteindelijk extra winstpunten op, versterkt de beloning wanneer de dijk het houdt en reduceert de schade bij een doorbraak.

Lowlands is ontworpen door Claudia & Ralf Partenheimer. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 50-120 minuten. Lowlands is het eerste gepubliceerde spel van deze auteurs.

Z-Man Games heeft nog geen releasedatum genoemd, de Duitse versie Das Tiefe Land zou in de loop van het voorjaar bij Feuerland moeten verschijnen. Wanneer laatstgenoemde de primaire uitgever is, ligt een Nederlandstalige editie van White Goblin Games in de lijn der verwachting.

Meer informatie: