Ontdek de oostkust van Noord-Amerika

De Duitse uitgever Hans im Glück komt in het eerste kwartaal van 2018 met het bordspel Race to the New Found Land. In dit spel ontdekken en koloniseren de spelers de oostkust van Noord-Amerika. Het speelbord toont allerlei bewaarplaatsen voor tegels en fiches, een paar eilanden en steden en een kronkelend scorespoor waarop meerdere markers liggen. Wanneer je een veld met een marker bereikt, krijg je een speciale bonus. Bijvoorbeeld een kapiteinskaart die je de rest van het spel een voordeel oplevert. De desbetreffende marker schuift een paar posities terug, richting je achtervolgers. Het spel duurt vier rondes, waarin in de voorgeschreven volgorde een handvol fases wordt afgewerkt.

In de landfase krijg je inkomsten, mag je de haven op jouw tableau uitbouwen (met een extra werf en/of een specifieke uitbouw) en daarna nieuwe schepen bouwen. Nieuwe schepen worden in twee rijen aangeboden: kleine schepen (kost één doek en één hout) en grote schepen (kostprijs is variabel, levert meteen drie winstpunten op). Je bouwt het schip op een vrije werf.

In de planfase plannen de spelers hun acties. Wil je Laden, dan leg je een schip uit een eigen werf (of een eenmalig charterschip) naast de laadactie op jouw tableau. Daarna hebben de andere spelers dezelfde keuze. De planning van de acties Koloniseren, Leveren en Ontdekken werkt op dezelfde manier, maar hier mag je meer schepen inzetten om de actie te versterken.

In de actiefase worden de acties uitgevoerd. Bij elke actiesoort begint de speler met de hoogste zeilwaarde op zijn schip/schepen enzovoort. Na de actie gaan eigen schepen terug naar de werf, charters verdwijnen uit het spel. Laden: de kistwaarde op jouw schip bepaalt uit welke goederensoorten je kunt kiezen. Je legt dit goed in jouw pakhuis. Verder trek je een of meer bonuskaarten (met charters, goederen of punten), waarvan je er één mag houden. Koloniseren: wikkel elk schip afzonderlijk af. Toont het schip één kolonist, dan mag je een marker op een vrij veld van een eilandtegel leggen en krijg je één van de afgebeelde bonussen. Bij twee kolonisten mag je twee markers op één veld stapelen (o.a. van belang bij de puntentelling). Leveren: de kistwaarde bepaalt hoeveel goederen je maximaal levert. Met deze goederen vervul je opdrachtfiches. Dit levert punten op en bovendien plaats je een marker op een vrij veld in de bijbehorende stad. Ontdekken: tel de verrekijkers, trek zoveel eilandtegels en leg per ingezet schip één tegel passend op een eiland. Leg meteen een marker op één van de twee velden van elke geplaatste eilandtegel en incasseer beide bonussen op deze tegel.

Na de actiefase worden in de slotfase nieuwe eilandtegels getrokken en aangelegd. Dan volgen eventueel tellingen van eilanden en steden. Zijn alle vrije velden van een eiland/stad bezet, dan wordt daar eenmalig geteld. Dan krijgt iedere speler één winstpunt per marker en krijgen de grootste en de op één grootste speler bonuspunten. Aan het einde van de ronde mag je desgewenst (en tegen betaling) opdrachtkaartjes vervullen voor winstpunten, schuift de startspeler door en begint een nieuwe ronde. Na vier rondes is het spel voorbij. Dan krijg je nog één punt voor elke marker op niet getelde eilanden en steden, punten voor je 50/100-punten marker en twee punten voor niet gebruikte bonus- en opdrachtkaartjes.

Race to the New Found Land is ontworpen door Martin Kallenborn en Jochen Scherer en geïllustreerd door Alexander Jung. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten. Als ik het goed heb begrepen, verschijnt dit spel in de loop van het jaar ook bij 999 Games.

Meer informatie: