Maastricht op je speeltafel

De Belgische uitgever Game Brewer meldt dat deze week het bordspel Castellum – Maastricht is uitgebracht. Het spel is al uitgeleverd aan de winkels en wordt komende zondag gepresenteerd op de Spellenbeurs Hasselt. In dit spel proberen de spelers Maastricht te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen. Het speelbord bevat een weergave van Maastricht met allerlei actievelden en vier stadsmuren. Iedere speler krijgt zijn eigen deel van de stadsmuur toegewezen. Elke spelerslinie bestaat uit vijf kolommen. Aan het begin zijn er per speler twee kolommen beschikbaar voor de inzet van verdedigingskaarten, in de loop van het spel groeit dat aantal tot vijf. Dit loopt in de pas met de groei van het arbeiderspotentieel. Het spel is verdeeld in vier belegeringen, elke belegering bestaat uit vier fasen.

In de Bouwfase plaatsen de spelers om de beurt hun arbeiders op vrije actievelden en voeren de acties uit. Hiermee verdienen ze grondstoffen, extra kracht, een engelenkaart of een verdedigingskaart voor hun deel van de verdedigingslinie. Laatstgenoemde kaarten kunnen elke volgende ronde bonussen opleveren, de kracht van sommige troepen verhogen of zijn goed voor winstpunten aan het einde van het spel.

In de Belegeringsfase krijgt iedere speler twee of meer vijandkaarten, die worden uitgespeeld op de kolommen van de spelers. Sommige vijandkaarten versterken de vijanden in deze linie, andere vernietigen grondstoffen.

In de Engelenfase mag iedere speler één engelenkaart spelen. Je kunt deze als extra kracht toewijzen aan een kolom. Als alternatief kun je een speciaal effect gebruiken: een vijandkaart in een linie naar keuze versterken, twee vijandkaarten verwisselen, een troepenkaart van een medespeler of de voorraad kopen, tegen betaling van steen een vijandkaart vernietigen, twee grondstoffen pakken of het speciale effect van een zojuist gespeelde engelenkaart neutraliseren.

In de Gevechtsfase vergelijk je per kolom de gevechtskracht van jouw verdedigingskaarten (plus eventuele bonussen) met de vijandkaart. Ben je gelijk of sterker, dan versla je deze vijand en gaat de desbetreffende kaart naar jouw scorestapel. Wanneer de spelers gezamenlijk het vereiste minimum aan vijanden hebben verslagen, ontvangen ze de beloning van deze belegering. De beste strijder bepaalt de oriëntatie van de beloningskaart, waarna de buit wordt verdeeld.

Aan het einde van het spel krijg je winstpunten voor vijanden in jouw scorestapel, bepaalde vesting- of troepenkaarten, elke drie grondstoffen en voor de beloningskaart van de vierde belegering. De speler met de meeste punten wint het spel.

Castellum – Maastricht is ontworpen en geïllustreerd door Erik Scheele. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf negen jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten.

Meer informatie: