Berenpark

In het najaar van 2017 kwam 999 Games met het nieuwe leg- en puzzelspel Berenpark. Dit is een ontwerp van de Australische spelauteur Phil Walker-Harding, die in Nederland onder meer bekend is van Cacao en Sushi Go. Berenpark heeft een centraal voorraadbord, waarop tegels in allerlei soorten en maten worden aangeboden. Dit zijn de attracties en de dierenverblijven waarmee iedere speler gedurende het spel zijn eigen berenpark probeert op te bouwen. Er zijn vier kleuren dierenverblijven, één voor elke diersoort. De tegels worden aangeboden in drie categorieën, met een oplopende grootte en schaarste. In de eerste en de tweede categorie heb je meerdere exemplaren per soort, in de derde categorie slecht één. Tegels uit de tweede en de derde categorie leveren winstpunten op, waarbij eerstgenoemde tegels steeds minder waard worden. Iedere speler start het spel met één tegel uit de laagste categorie. De startspeler krijgt een kleine tegel, de rest een groter exemplaar.

Je begint jouw berenpark op een klein speelbordje van vier bij vier velden. In jouw beurt moet je daarop één tegel uit jouw persoonlijke voorraad aanleggen. De symbolen op de door deze tegel bedekte velden bepalen vervolgens welke bonus(sen) je krijgt. Drie van deze symbolen zijn goed voor één nieuwe tegel uit de desbetreffende of een lagere categorie. Nieuwe tegels bewaar je in jouw persoonlijke voorraad. Het vierde symbool levert je een nieuw speelbordje op, waarmee jij jouw berenpark uitbreidt (tot maximaal vier bordjes). Het vijfde symbool mag je niet bedekken. Wanneer de rest van jouw bordje is gevuld, komt daar een standbeeld van een beer te liggen. Hoe eerder je deze beelden bouwt, des te meer punten ze opleveren.

Het spel bevat een variant met tien soorten opdrachtkaartjes. Daarvan worden elk spel drie soorten gebruikt. De spelers krijgen punten wanneer ze aan een opdracht voldoen. Ook hier is haast geboden, omdat de meeste punten naar de snelste speler gaan.

Het spel is voorbij wanneer een speler zijn volledige berenpark heeft gevuld. Dan krijgen de medespelers nog één beurt en worden de punten geteld.

Ten slotte

Met een paar spelers tegelijk aan je eigen puzzeltje werken lijkt op het eerste gezicht meervoudig solitair en weinig spannend. Maar bij Berenpark zit er vanaf het begin druk op de ketel, omdat de waarde van de tegels en de bonussen afneemt. Je moet steeds in de gaten houden wat je medespelers nodig hebben, om de betere tegels en bonussen voor hun neuzen weg te kapen. Dit komt helemaal goed uit de verf wanneer je met de opdrachten speelt. Zonder deze variant komt Berenpark hier trouwens niet meer op tafel. Ik vind het verder leuk dat het aanleggen van de huidige tegel bepaalt waar ik mijn nieuwe tegel(s) mag ophalen; hierdoor zijn leggen en plannen met elkaar verweven.

Berenpark is een vlot en toegankelijk puzzel- en legspel met een scoresysteem dat tot interactie leidt. Het speelt lekker weg met de genoemde spelersaantallen. Ik begrijp wel waarom de Oostenrijkers dit in 2017 tot hun Spel van het Jaar hebben uitgeroepen.

Auteur: Phil Walker-Harding
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 30-45 minuten