Dobbelkoning

Dobbelkoning is een nieuw dobbelspel in de familiespellenlijn van HABA. Op het Spellenspektakel van 2017 werd ook een Nederlandstalige editie geïntroduceerd. Het spelmateriaal bestaat uit zes dobbelstenen en 65 speelkaarten, die zijn verdeeld in drie categorieën: 15 dorpskaarten, 10 strafkaarten en 40 burgerkaarten. De dorpskaarten worden per soort verdeeld over vijf stapels, met de waarde 2 bovenop, 3 in het midden en 4 onderop. De burgers vormen een dichte trekstapel, waarvan er vijf open onder de vijf dorpjes worden gelegd. De strafkaarten vormen een open stapel aan het einde van de rij.

De actieve speler gooit de zes dobbelstenen om in maximaal drie worpen aan de voorwaarden van een burgerkaart te voldoen. Je hebt voorwaarden in alle soorten en maten: cijfercombinaties, kleurcombinaties, straten enzovoort. Gooi je de gevraagde combinatie, dan leg je de gewonnen burgerkaart op jouw scorestapel. Ligt de burger toevallig in zijn eigen dorp, dan krijg je ook de bovenste dorpskaart. Weet je geen burger te bemachtigen, dan krijg je de bovenste strafkaart (1-4 strafpunten) en moet je de rechter burgerkaart uit de rij afleggen. Sommige burgers zijn goed voor een extraatje, zoals een extra dobbelsteenworp of een extra beurt. Onder de burgers bevinden zich ook pestkaarten, waarmee je een medespeler extra strafpunten kunt bezorgen.

Aan het einde van je beurt schuiven de burgerkaarten naar rechts en wordt links een nieuwe burger aangelegd. Het einde van het spel is daar wanneer een stapel is uitgeput. De kaarten in de scorestapels leveren dan de afgebeelde (straf)punten op.

Ten slotte

Dobbelkoning is een lollig dobbelspelletje uit de Yahtzeefamilie. Uiteraard noteer je hier de score niet, maar verzamel je kaartjes. Omdat er meerdere opdrachten liggen, kun je uit verschillende combinaties kiezen. Ook dit systeem hebben we vaker gezien, Dobbelkoning moet het niet van innovatie hebben.

Dobbelen staat centraal, dus is de geluksfactor torenhoog. Maar dit vind ik bij zo’n luchtig tussendoortje geen probleem. Als je mazzel hebt, ligt er na de eerste worp al een veilig alternatief, terwijl jij nog tweemaal kunt gokken op een vettere buit met zes stenen. Soms is de buit een dappere gok waard, bijvoorbeeld bij een bruine kaart van tien punten of bij jouw zoveelste x-kaart. Wanneer een mislukte beurt maar één strafpunt oplevert, kun je sowieso wat meer risico nemen. Het is natuurlijk helemaal mooi wanneer een inwoner in zijn eigen stad ligt en je de bonus kunt inpikken. De x-kaarten zorgen voor een beetje interactie, omdat je een medespeler niet zomaar met een grote score wilt laten weglopen. Van de pestkaarten word ik niet enthousiast. Bij twee spelers heb je ze niet nodig omdat het dan worst is of je het verschil in plus- of minpunten maakt. Bij een vollere bezetting profiteren medespelers zonder enige inspanning van mijn beurt; daar zit ik niet op te wachten.

Iedereen heeft normaliter maar drie worpen, waardoor de beurten snel verlopen en je niet lang hoeft te wachten. De spelregels zijn duidelijk, de kwaliteit van het spelmateriaal is goed, de illustraties zijn aantrekkelijk.

Houd je van luchtig dobbelen met familiespelers en heb je nog geen dobbelspel met opdrachtkaartjes, dan kun je Dobbelkoning met een gerust hart aan de collectie toevoegen.

Auteur: Nils Nilsson
Uitgever: HABA
Informatie: BGGLuding
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20-30 minuten