Een speels 2018

Ik wens de bezoekers van Bordspeler.nl een gezond, voorspoedig, vrolijk en uiteraard ook speels 2018. Ik hoop jullie op deze oranje speelplaats ook in 2018 te voorzien van actueel en interessant spellennieuws, recensies en beursreportages.

Bordspeler.nl trok in 2017 285.847 bezoekers, gemiddeld 783 per dag. Dit is een stijging van 23% ten opzichte van 2015 (in de eerste helft van 2016 lag de teller van mijn provider grotendeels plat, waardoor van dat jaar geen bruikbare cijfers beschikbaar zijn). Volgens de geregistreerde zoekopdrachten kwamen de zoekers het afgelopen jaar met name voor Qwixx, Regenwormen, Dixit, Pandemie en Spiel/Essen. Maar zoektermen zeggen niet zoveel, de meeste bezoekers komen via hun favorieten en directe links binnen. Het aan deze website gekoppelde Twitteraccount had eind vorig jaar 973 volgers en zal dit jaar de 1.000-grens ongetwijfeld gaan slechten. Ik gebruik Twitter met name als een vehikel om korte nieuwsberichtjes te plaatsen. Afgelopen voorjaar ben ik weer actief geworden op Facebook, vooral om het daar circulerende spellennieuws te volgen, maar zo nu en dan kan ik er zelf ook wat kwijt.

2017 was aan de speeltafel een prachtig jaar. Plan B Games zorgde met Specerijenroute en vooral met Azul voor twee schitterende familiespellen. Laatstgenoemde gaat later dit jaar ongetwijfeld binnenlopen bij de belangrijke spellenprijzen. De Nederlands- en Franstalige editie van Azul is inmiddels verkrijgbaar. Ik hoop dat distributeur Enigma dit jaar wat meer werk van deze mooie spellen maakt; het gebrek aan exposure in 2017 was opmerkelijk. Het familiesegment had vorig jaar uiteraard nog veel meer moois te bieden. Ook Magic Maze, Majesty en Berenpark staken wat mij betreft boven het maaiveld uit.

Mijn kroonjuweel van 2017 was de toegankelijke civ-builder Gentes van Stefan Risthaus. De eerste oplage van Spielworxx was binnen een paar weken uitverkocht, maar eind november kwam er goed nieuws. De Belgische uitgever Game Brewer lift medio januari mee met een Kickstarter van Tasty Minstrel Games. Dit zal in de loop van 2018 een luxe editie van dit bordspel opleveren. Gentes is topklasse; een innovatief, uitdagend en soepel spelend ontwikkelingsspel. Zo goed kom je ze niet vaak tegen.

Hartelijke & speelse groeten,

Erwin