Spellenspektakel 2017 was een feestje

Ook dit jaar werden de eerste 2500 bezoekers van elke beursdag getrakteerd op een mooie goodiebag. De tas bevat dit jaar het uitstekende kaartspel Wizard (999 Games), een Dobble pocketsize demo versie (Enigma), een Jan van Haasteren verjaardagskalender (Jumbo) en de speciale beurseditie van het tijdschrift Spel! (Ducosim).

beursorganisator Frank met zijn mooie goodiebag

Spellenforum Bordspelmania pakte uit met alweer een geslaagde editie van de uitgeversrally. Dit is een fotozoekwedstrijd waaraan de meeste op de beurs aanwezige uitgevers deelnemen (met HABA als opmerkelijke weigeraar. Deze uitgever heeft het niet zo op nieuwsgierige quizdeelnemers op zoek naar informatie?). Per uitgever is een fragment van een spel gefotografeerd, aan de deelnemers de taak om de juiste titels en uitgevers bij deze foto’s te zoeken. De dagelijkse bekendmaking van de winnaars zorgde voor een indrukwekkende mensenmassa voor de BSM-stand (of was dit de fanschare van de sympathieke spreekstalmeester Piet?).

Bordspelmania organiseerde een leuke uitgeversrally

die veel belangstellenden trok

de sympathieke spreekstalmeester Piet

Op het balkon werden tientallen demotafels bemand door Ducosim, Roll the Dice en allerlei spelontwerpers. Roll The Dice organiseerde daar weer de RTD Top 30, een spellenverkiezing met de dertig populairste spellen van de beurs, die de mensen ‘kennen en gespeeld hebben’. De uitslag van 2017 deugt voor geen meter. Het winnende spel Pandemic Rising Tide was op het Spellenspektakel niet eens te spelen, omdat distributeur Enigma had verzuimd een demo exemplaar te regelen. Je maakt mij niet wijs dat de 74 stemmers allemaal een demo op Spiel hebben gespeeld. Het lijkt mij verstandig om de regels van deze op zich leuke verkiezing volgend jaar te verfijnen. Ligt een spel niet op de beurs? Dan hoort het geen kans te maken.

het balkon is het domein van clubs en auteurs

Ducosim demonstreerde veel nieuwe spellen

Zuiderspel maakte uiteraard reclame voor de eigen beurs, die volgend jaar zijn tiende verjaardag viert met een tweedaagse op 24 en 25 maart. Dat wordt ongetwijfeld een mooi spellenfeest in de Koningshof in Veldhoven. De eerste standhouder is al gestrikt, Pumpkin Games lanceert op Zuiderspel zijn eerste twee spellen Dino Battle en Tricky Dungeon.

Pumpkin Games is klaar voor Zuiderspel

Op het balkon vond je verder de stands van Portal Games, Quined Games en Waterfall Games. Laatstgenoemde had het nieuwe kennisspel Kwis ’t!, dat ik nog niet heb kunnen spelen omdat er tijdens mijn bezoekjes aan het balkon geen plekje aan de speeltafel vrij was. Hetzelfde gold voor de populaire Quined Games spellen Agra en Halloween, maar die liggen thuis al klaar voor een eerste kennismaking. Van Portal Games’ Alien Artifacts heb ik al wel een paar keer kunnen genieten. Dit kaartspel weet heel veel 4X-speelplezier te vatten in een uurtje verzamelen, grondstoffen managen en galactisch ontwikkelen. Ik beschouw Alien Artifacts inmiddels als een tweepersoonsspel. Je bent vooral met jezelf bezig, waardoor een volle bezetting alleen maar voor extra speelduur zorgt en niets toevoegt aan de beleving.

Portal Games demonstreerde de nieuwste spellen

bij Quined Games lagen Agra en Halloween op tafel

het nieuwe spel van Waterfall Games

Pagina's: 1 2 3 4