Polis van 999 Games

Naast Majesty heeft 999 Games afgelopen week nog een ander nieuw spel uitgebracht. Polis is een kaartspel van de Italiaanse spelauteur Leo Colovini. Iedere speler heeft een tableau van een eigen stad uit de Griekse oudheid. Deze stad moet je zien te ontwikkelen door het veilen en kopen van kaarten in verschillende kleuren. Er zijn vier gedekte stapels met elk zestien ontwikkelingskaarten, die zijn gesorteerd op hun vier kleuren. Onderin elke stapel wordt een ‘einde spel’ kaart geschud. In jouw beurt trek je twee ontwikkelingskaarten van twee verschillende stapels en mag je voor vijf geld één derde kaart trekken. Vervolgens moet je één kaart gedekt veilen, waarbij alleen de medespelers mogen bieden. Is het bod vier of hoger, dan krijg jij het geld en legt de koper de kaart open voor zich. Is het bod drie of lager, dan mag jij de kaart zelf kopen door de hoogste bieder zijn bod +1 te betalen. Je mag desgewenst een tweede kaart veilen. Na de veiling mag je één of twee handkaarten bouwen. Dit kost je tien geld, maar dit kan door kortingen van andere kaarten en het tableau veel goedkoper worden. Vervolgens mag je één gebouwde kaart met een munt beschermen tegen aanvallen van medespelers, maar deze munt dekt wel een symbool af, waarvan de functie vervalt. Daarna krijg je de inkomsten, punten en eventuele speciale acties van je gebouwde kaarten. Dan mag je een handelspartner kiezen, waardoor beide betrokken spelers geld verdienen met vaassymbolen in de stadstaat van de ander.

Ten slotte mag je een medespeler met minder oorlogssymbolen aanvallen. Dan krijg je zoveel geld als het aantal openliggende ontwikkelingskaarten in de stad van die speler, vernietig jij één van zijn onbeschermde ontwikkelingskaarten en vernietig je ten slotte een eigen ontwikkelingskaart met minstens één oorlogssymbool. Vernietigde kaarten gaan naar de geschiedenisstapel van de desbetreffende speler. Het spel is voorbij wanneer een tweede ‘einde spel’ kaart opduikt. Dan krijg je winstpunten voor jouw verzamelde puntenfiches, de puntenwaarde van niet door geld bedekte symbolen op jouw ontwikkelingskaarten, voor elke tien geld en voor jouw geschiedenisstapel.

Polis is geschikt voor 3-5 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Meer informatie: