Majesteit was niet op tijd

Het Spellenspektakel hebben ze net gemist, maar 999 Games brengt deze week dan toch het nieuwe spel Majesty uit. Iedere speler heeft een middeleeuws stadje met acht gebouwen op evenveel kaarten. Midden op tafel ligt een rij met personagekaarten. Je kiest elke beurt één kaart uit dit open aanbod. Wil je een kaart verderop in de rij, dan moet je betalen door een spoor van meeples op de eerdere kaarten achter te laten. Net als bij Spice Road zijn deze meeples een extraatje voor de speler die de desbetreffende kaart in een latere beurt pakt. De personagekaarten zijn verbonden aan de gebouwen. Elke nieuwe kaart levert je een hoeveelheid winstpunten en/of meeples op. De buit wordt hoger naarmate je meer personages hebt liggen. Sommige personages hebben een speciale eigenschap. Met een soldaat kun je aanvallen, waardoor jouw slachtoffers één personage naar de ziekenboeg moeten sturen. Met een wachter kun je jezelf beschermen tegen dit ongemak. Met een heks kun je één gewonde terughalen in actieve dienst. Aan het einde van het spel krijg je punten voor meerderheden per personagesoort en een moddervette bonus voor spreiding over de verschillende soorten. Elke gewonde kaart is een minpuntje waard. Er is ook een variant voor gevorderden, die de scoreregels voor de kaartjes uitdagender en interessanter zou maken. Ik heb alleen het basisspel gespeeld en dat is me al goed bevallen. Majesty is toegankelijk, speelt lekker snel en is toch goed voor een spannende strijd om de meerderheden.

Majesty is ontworpen door Marc André, de auteur van het met de Nederlandse Spellenprijs van 2015 bekroonde verzamelspel Splendor, en geïllustreerd door Anne Heidsiec. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van 20 minuten.

Meer informatie: