Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2017

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vanavond, aan de vooravond van het Spellenspektakel in Eindhoven, de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2017 bekendgemaakt.

De Nederlandse Spellenprijs is dit jaar voor de zeventiende keer uitgereikt. De prijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs voor familiespellen en de Nederlandse Spellenprijs voor expertspellen. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf acht jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met meer speelervaring.

In de categorie familiespellen gaat de winst naar Droomhuis, een bordspel voor 2-4 spelers, waarin de spelers een ideale inrichting van hun huis voor elkaar proberen te krijgen. Het spel is ontworpen door Klemens Kalicki en wordt uitgegeven door Chronicle Games/White Goblin Games. De jury oordeelt over Droomhuis: dit prachtige spel nodigt meteen uit om te spelen. Ook kinderen kunnen dankzij de eenvoudige regels en overzichtelijke speelduur snel hun huis uit de grond stampen. Toch zijn er genoeg lastige keuzes te maken, zodat Droomhuis ook voor volwassen architecten genoeg te bieden heeft. Hoe groot wordt deze keer jouw spellenkamer?

De andere genomineerden in deze categorie waren Imhotep, waarin de spelers in het oude Egypte monumenten bouwen (uitgever: White Goblin Games) en Kingdomino, waarin de spelers met een knipoog naar Domino hun eigen koninkrijk bouwen (uitgever: White Goblin Games /Blue Orange Games).

In de categorie expertspellen gaat de winst naar Orléans, een bordspel voor 2-4 spelers waarin de spelers in het middeleeuwse Frankrijk hun positie uitbouwen. Het spel is ontworpen door Reiner Stockhausen en wordt uitgegeven door White Goblin Games. De jury oordeelt over Orléans: dit aantrekkelijke spel geeft een originele twist aan het inmiddels welbekende deckbuilding mechanisme. De verscheidenheid aan mogelijke strategieën nodigt uit om te experimenteren. Of jij je nu toelegt op reizen, het aanmonsteren van nuttige werkkrachten of in gebouwen specialiseert, je bouwt altijd iets op. Het is altijd goed, maar kan ook steeds beter. En juist dat zal zich langzaam openbaren, zodat je elke keer weer opnieuw plezier beleeft in Orléans.

De andere genomineerden in deze categorie waren Great Western Trail, een bordspel over veetransport in het Wilde Westen (uitgever: 999 Games) en Mombasa, een bordspel over handelscompagnieën in Afrika (uitgever: The Gamemaster).

Commentaar: de jury heeft twee mooie winnaars gekozen. Ik vind het bijzonder leuk dat Droomhuis de familieprijs heeft gewonnen. Dit was het eerste project van de kleine uitgeverij Chronicle Games, die vorig jaar met passie en lef in deze business is gestapt. Tijdens het verkiezingsproces is Chronicle Games overgenomen door White Goblin Games, waardoor de distributie van dit mooie familiespel ongetwijfeld zal verbeteren. De Goblins hebben met de winst van Orléans een mooie dubbelslag geslagen. Ik feliciteer de betrokkenen van harte!  

Meer informatie: