NMBR 9

999 Games kwam afgelopen zomer met een Nederlandstalige editie van NMBR 9, het abstracte leg- en puzzelspel van de Duitse uitgever Abacusspiele. Het spelmateriaal bestaat uit tachtig genummerde tegels (0-9) en twintig getalkaarten (ook 0-9). Deze kaarten worden aan het begin van het spel geschud en als stapel neergelegd, de tegels liggen als gesorteerde voorraad klaar. De als cijfers gevormde tegels zijn opgebouwd uit meerdere vierkante velden.

Een potje NMBR 9 duurt twintig rondes. Aan het begin van elke ronde trekt een speler de bovenste kaart van de stapel. Vervolgens pakt iedere speler een tegel met deze waarde en legt deze volgens de regels aan op zijn eigen speelveld. Je kunt een tegel bovenop andere tegels leggen, wanneer de nieuwe tegel met minstens één veld grenst aan een andere tegel op dit niveau en bovendien volledig wordt ondersteund door velden op minstens twee onderliggende tegels. Uitstekers en gaten zijn dus verboden. Aan het einde van het spel krijg je voor elke tegel het product van het cijfer en het niveau aan winstpunten. Het laagste niveau heeft de waarde nul.

Ten slotte

NMBR 9 moet het niet hebben van interactie tussen de spelers, je kunt elkaar immers niet beïnvloeden. Sterker nog, het spel wordt juist leuker wanneer de spelers elkaar niet constant begluren en na-apen. Ondanks het solitaire karakter gaan de spelers toch de strijd aan. Met hetzelfde materiaal, dat in dezelfde volgorde wordt aangeboden, moet jij immers betere beslissingen nemen dan jouw concurrentie. Ga je snel de hoogte in, of bouw je aan een fundament voor een mooie score in de laatste beurten. Maar ja, dan moeten de waardevolle tegels wel komen wanneer het jou goed past. Aan het einde van het spel worden de verschillende uitkomsten van deze beslissingen doorgerekend, waardoor het solitaire puzzelen alsnog even spannend wordt. Ik vind NMBR 9 een erg leuk leg- en puzzelspelletje en een lekker luchtig tussendoortje.

Auteur: Peter Wichmann
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten