Spiel 2017 – persdag

Vanmorgen is Spiel afgetrapt met de persconferentie, die dit jaar uit vier delen bestaat. Een toespraak van de beursorganisator Dominique Metzler, een welkomstwoord van de exploitant van de beurshallen, de uitreiking van de nieuwe spellenprijs innoSPIEL en een voordracht van Hermann Hutter, de voorzitter van de Spieleverlage e.V., de branchevereniging van speluitgevers. Aansluitend wordt de Neuheitenschau geopend, een presentatie van de honderden nieuwe spellen die deze beurs zijn te bewonderen.

De persconferentie ging van start met het traditionele welkomstwoord van de directeur van de Messe Essen. Hij geeft het Merz Verlag, de organisator van de beurs, complimenten voor de prestatie die ook dit jaar weer is geleverd. De eerste fase van de modernisering van de Messe Essen is bijna voltooid, men loopt voor op schema. In 2019 is de bouw afgerond, wat ruimte biedt voor nog meer Spielplezier in moderne beurshallen.

Spiel is dit jaar groter dan ooit tevoren. De expositieruimte is gegroeid van 66.000 m2 naar 72.000 m2. De hallen 6 en 7 worden dit jaar volledig gebruikt, hal 8 komt erbij. Naast de ingangen Süd en West is er dit jaar een derde ingang bij de Galeria. Ook het aantal standhouders is fors gestegen, van 1.021 naar ongeveer 1.100 exposanten uit maar liefst 51 landen. Inmiddels komt zo’n 65% van de standhouders uit het buitenland, waaronder landen die we nog niet op de ludieke kaart hadden staan. Helaas kregen standhouders uit Iran op het laatste moment geen toestemming om uit te reizen, Jordanië is deze beurs wel vertegenwoordigd. Het Nederlandse smaldeel mag er dit jaar ook wezen, een vluchtige inspectie van de standhouderslijst levert een slordige 30 namen op, waaronder een nieuwkomer als de auteur van 21 Days en een welkome herintreder als White Goblin Games. En dan hebben we onze vrienden uit Vlaanderen nog. Volgens mij kan het anno 2017 uit om de voedselvoorziening uit te breiden met een haringkar en een frietkot.

Het Friedhelm Merz Verlag en de stad Essen hebben dit jaar een nieuwe spellenprijs gelanceerd, de innoSPIEL. Dit is een prijs voor het meest innovatieve spel van de jaargang. Een vakjury heeft voor de verkiezing van dit jaar drie genomineerden geselecteerd:

  • FABELSAFT van Friedemann Friese (2F-Spiele/White Goblin Games), vanwege het fabelsysteem.
  • LYNGK van Kris Burm (HUCH!), vanwege de strategische keuze van de speelkleuren.
  • MAGIC MAZE van Kasper Lapp (Pegasus/Sit Down!), vanwege de nieuwe coöperatieve speelwijze.

MAGIC MAZE is zojuist uitgeroepen tot de eerste winnaar van de innoSPIEL.

Na de persconferentie volgde het rondje over de Neuheitenschau.

de presentatie van de noviteiten

winnaar van de Deutsche Spiele Preis

winnaar van de twee grote kinderprijzen

de familie Brand in India

in dromenland bij Repos

een cover girl bij cover me

zeevruchten op de speeltafel

Zeeuwse traditie

twee prinsesjes

Sunny Games pakt uit met leuke evenementen

prachtige bomen bij Blue Orange

Quined Games heeft goede zin

Majesty ziet er goed uit

heel veel mooie spellen bij de Goblins

waaronder het Istanbul dobbelspel

Indian Summer

Gaia Project

en van deze groene vriend ligt er ook van alles