Edition Spielwiese op Spiel 2017

Edition Spielwiese presenteert op Spiel 2017 twee nieuwe spellen, die binnenkort ook bij White Goblin Games zullen verschijnen. De Nederlandstalige editie van Indian Summer komt volgens mij daags na de beurs uit, ik meen gehoord te hebben dat Noria begin 2018 wordt uitgerold. Je vindt Edition Spielwiese in hal 1, standnummer D122.

Het bordspel Noria is het eerste gepubliceerde spel van Sophia Wagner. Dit economische spel speelt zich af op een zwevend eiland in een ‘steampunk’ setting. In 14-16 rondes moet jij jouw handelsimperium laten floreren. Daartoe koop je schepen, ontdek je zwevende eilanden, bouw je fabrieken en investeer je in prestigieuze projecten. Bovenaan het bord vind je de sporen van vier grote projecten. Door jouw investeringen verplaats je jouw gezanten daar naar boven. Investeringen kosten je de vereiste grondstoffen of goederen. Deze investeringen zijn de enige bron van winstpunten. Jouw score op een investering wordt aan het einde vermenigvuldigd met de waarde van de bijpassende raadskamer. Iedere speler beschikt over een innovatief actierad, een draaischijf met drie ringen met uitsparingen, waarin aan het begin allerlei actieschijfjes worden geplaatst. In jouw beurt activeer je maximaal drie actieschijfjes, die elk op een andere ring liggen, via een rechte lijn te verbinden zijn zonder een andere constellatie te kruisen en die zich in de actieve helft van jouw actierad bevinden. Na jouw beurt draaien alle ringen een stap door, waardoor er elke ronde andere actieschijfjes beschikbaar zijn. Elke beurt bestaat uit vier fases: 1) Invloedfase: betaal kennis en manipuleer jouw actierad. 2) Actiefase: activeer tot drie schijfjes. 3) Politieke fase: betaal de vereiste kennis en verplaats en verwijder politici om jouw investeringen waardevoller te maken. 4) Administratiefase: draai jouw ringen, neem kennis voor de tandwielen op jouw fabrieksbord en plaats eventuele nieuwe schijven.

Er zijn zeven soorten actieschijven: de drie grondstoffen energie, mycelium en obsidiaan, de stadactie, de reisactie, de werktuigactie en de bonus. Met de bonusschijf kopieer je een andere deze ronde te activeren schijf. Met een grondstofschijf neem je de desbetreffende grondstof. Met de stadschijf kun je of een nieuwe actieschijf uit de markt kopen of een gezant tegen betaling één stap verder zetten op een projectspoor. Met de reisactie stuur je jouw speelfiguur naar een eiland en neem je daar een schip of bouw je daar een fabriek. Schepen helpen later bij investeringen, met fabrieken kun je goederen produceren en kennis verzamelen. Met de werktuigactie kun je een actieschijf opwaarderen, waardoor deze in het vervolg een dubbele actie oplevert, of je kunt tegen betaling van grondstoffen goederen produceren. Je kunt vrijwillig afzien van het activeren van één schijfje per ring, wat je per schijfje één kennis oplevert. Rond jouw beurt kun je op de zwarte markt goederen omzetten in kennis en/of kennis in grondstoffen. Noria is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 70-120 minuten. [Info]

Indian Summer is het tweede spel van Uwe Rosenberg’s puzzeltrilogie. Jouw speelveld is een bosbodem, die uit zes zones bestaat die elk twaalf velden bevatten. Op sommige velden is buit afgebeeld: bessen, noten, paddenstoelen of veren. De spelers leggen in hun beurten tetrisachtige looftegels op de bodem van hun bos. Deze looftegels liggen in een pad voor je, dit pad moet je volgen. Als alternatief mag je een eekhoorntegeltje leggen. Het is de bedoeling om zo goed te puzzelen dat je weinig onbedekte bodemvelden overhoudt. Elke looftegel heeft een gaatje, die je bij voorkeur op een buitveld legt, zodat je daar een fiche van de desbetreffende soort kunt plaatsen. Wanneer je drie gaatjes op een rij hebt, plaats je daar een diertegel. Telkens wanneer een zone volledig is gevuld, verzamel je de daar aanwezige buitfiches. Met een bes kun je eenvoudig gewenste looftegels bemachtigen; met een noot plaats je een extra eekhoorn; met een paddenstoel jat je een looftegel van twee medespelers; met een veer mag je twee willekeurige looftegels uit jouw pad op jouw bord leggen. Het is mogelijk om buitfiches te ruilen voor andere. Wie als eerste zijn volledige bos bedekt, is de winnaar.

Indian Summer is geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 15-60 minuten. [Info]

Meer informatie: