Kosmos op Spiel 2017

De Duitse uitgever Kosmos presenteert op Spiel 2017 veel nieuwe titels. Je vindt de uitgever in hal 3, standnummer B112.

Michael Rieneck’s Das Fundament der Ewigkeit is het derde bordspel naar aanleiding van een roman van Ken Follett. Dit spel verschijnt tegelijk met een nieuw boek. Het spel speelt zich af in de zestiende eeuw, waarin Engeland, Frankrijk, Spanje en Nederland zijn betrokken in godsdienstoorlogen. In dit instabiele klimaat proberen de spelers de meeste winstpunten te verdienen. Dat doen ze via de verkoop van goederen en door in tijden van conflict de juiste godsdienst aan te hangen. Iedere speler beschikt over zes dobbelstenen. De zwarte steen bepaalt hoe lang jij jouw huidige religie aanhangt. Met de andere stenen bemachtig je elke ronde een personagekaart. De waarde van de hierop ingezette dobbelsteen bepaalt hoe lang het personage bij jou blijft. Een actief personage geeft je elke ronde een actie. Het personage levert jou verder een handelshuis in het desbetreffende land op, die je nodig hebt om goederen te verkopen. Ten slotte moet je een religiesteen in dat land leggen, waar de vierde steen een godsdienstoorlog activeert. Aanhangers van de dominante religie krijgen bij een oorlog winstpunten voor hun handelshuis. Aanhangers van de onderliggende partij zien hun handelshuis in rook opgaan. Met jouw niet op personagekaarten ingezette dobbelstenen kun je op een actiecirkel allerlei acties kiezen.

Elke speelronde bestaat uit twee fases, waarin de spelers beurtelings hun acties uitvoeren. In de administratieve fase draait de actieve speler de dobbelstenen op zijn personagekaarten en zijn religiekaart één oog terug. Hij gebruikt de acties van zijn personages. Staat de steen al op 1, dan verdwijnt het personage uit het spel en krijg je de steen terug. Staat de religiesteen al op 1, dan gooi je hem opnieuw en kies je weer een geloof. In de tweede fase zet de actieve speler in zijn beurt een vrije steen in om een personagekaart te bemachtigen. De kleur van de steen bepaalt de stapel (paars is een joker). In de desbetreffende stapel duikt zo nu en dan een gebeurteniskaart op. Verder mag je een steen gebruiken om jouw actieschijf op de actiecirkel te verplaatsen naar het volgende vrije veld met dezelfde kleur (voor 1 winstpunt mag je een veld overslaan). Deze dobbelsteen blijft overigens beschikbaar. Het spel is voorbij wanneer iemand 50 of meer winstpunten behaalt. Das Fundament der Ewigkeit is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 90 minuten. [Info]

A Game of Thrones CATAN is een zelfstandig speelbare Catanvariant voor 3-4 spelers van Klaus en Benjamin Teuber, die zich afspeelt in het noorden van Westeros. Het speelveld bestaat uit een vast raamwerk, waarin de bekende tegels worden geplaatst, met de Muur aan de noordkant. De Nachtwacht heeft versterking nodig. De spelers moeten zorgen voor aanvoer van grondstoffen, om nieuwe nederzettingen en versterkingen te bouwen. Daarnaast moeten er altijd voldoende Wachters op de Muur zijn, omdat vanuit het land Achter de Muur Wildlingen en Reuzen proberen door te breken. Een doorbraak blokkeert de grondstofproductie van de getroffen gebieden. Komt het tot een derde doorbraak, dan wint de speler met de meeste wachters op de Muur. Dit introduceert een coöperatief element met een flinke dosis eigenbelang. De spelers krijgen hulp van elf heldenkaarten met personages uit de populaire fantasyreeks. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit 124 plastic figuren voor vier spelers, 40 neutrale Wildlingen en Reuzen en ten slotte een figuur van mijn favoriete roodbaard Tormund. [Info]

Catan Hawaii is een nieuw scenario voor Zeevaarders. Het is voor 8 euro te koop bij de Kosmos stand. 50% van de opbrengst gaat naar de hulporganisatie childaid Network. Hawaii biedt jou naast de gebruikelijke opbrengsten van de gebiedstegels ook nog eens rijke visgronden. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit een papieren speelbord, visfiches, vissersboten en een vismarkt. [Info]

Imhotep wordt uitgebreid met ‘Eine Neue Dynastie’. Deze set bevat vijf nieuwe dubbelzijdige locatieborden, zodat er nu van elke locatie vier varianten bestaan (waaronder een zwarte markt en een tempel met een strijdwagenrace). Er zijn verder veertien nieuwe marktkaarten. De ‘7 Götterprophezeiungen’ is een variant waarbij je kunt wedden op het realiseren van bepaalde doelen. [Info]

Andor bestaat vijf jaar en is een internationaal succesnummer met meer dan 250.000 verkochte basisspellen, 100+ Fan-Legenden en een groeiende fanschare. Kosmos viert het eerste lustrum daarom met ‘Die Legenden von Andor – Die Bonus-Box’. Deze box bevat 36 grote legendekaarten (professionele versies van populaire bonus-legenden), 33 kleine kaarten, 1 Heldentableau „Orfen/Marfa“, 17 figuren, een soundtrack-CD, 6 dobbelstenen enzovoort. [Info]

Hanamikoji is de Duitse editie van een tweepersoonsspel van Kota Nakayama. Op tafel liggen zeven geishakaarten. Daarnaast ligt een stapel geschenkkaarten, waarvan iedere speler er zes krijgt. Iedere speler heeft verder vier actietegels. De actieve speler trekt een geschenk, voert een open actietegel uit en draait deze tegel om. Acties: een gedekte geschenkkaart spelen die aan het einde van de ronde alsnog wordt aangelegd; twee gedekte geschenken afleggen; drie open geschenken spelen, waarvan de tegenstander er één mag aanleggen en jij de andere twee; idem met vier kaarten en twee paren. Nadat beide spelers vier acties hebben gedaan, wordt via een meerderhedenspel bepaald of de gunst van de verschillende geisha’s verandert. Je wint o.m. door de gunst van vier geisha’s. [Info]

Kodama is de Duitse editie van een kaartspel voor 2-5 spelers van Daniel Solis. De spelers laten een boom groeien door kaarten met takken volgens de regels aan te leggen. Daarbij krijg je punten wanneer de afgebeelde symbolen overeenstemmen. Na een seizoen volgt een tussentelling, waarbij iedere speler een boomgeest inzet voor extra punten. Na drie seizoenen is de winnaar bekend. [Info]

De escape room spellenreeks EXIT – Das Spiel wordt uitgebreid met vier nieuwe sets: Der versunkene Schatz, Die unheimliche Villa, Das Haus der Rätsel en Der Tote im Orient-Express. Der Keller der Geheimnisse is een eerste puzzelboek in deze EXIT-reeks. [Info]

Pummeleinhorn – Das Kartenspiel is een kaartspel voor kinderen met eenhoorns, regenbogen en andere snoezige dingen. De spelers verzamelen eenhoornkaarten om daarmee de opdrachten op partykaarten te kunnen vervullen. [Info]

Meer informatie: