Zoch op Spiel 2017

De Duitse uitgever Zoch presenteert vijf spellen op Spiel 2017. Je vindt deze uitgever in hal 3, standnummer J108.

Café Fatal is een dobbelspel van Trevor Benjamin en Brett J. Gilbert. Het speelveld bestaat uit de voorgeschreven hoeveelheid tegels. Een stoffen zak wordt gevuld met 30 kaas-, 20 pizza- en 10 taartpunten. Iedere speler krijgt zes dobbelstenen in zijn eigen kleur. Op elke tafel wordt een willekeurige snack gelegd, op twee tafels een tweede. Je gooit jouw stenen, kiest een cijfer en legt deze stenen op een tegel. Latere worpen kun je alleen op een door jou bezette of een orthogonaal naburige tegel inzetten. Op dezelfde tegel moeten jouw stenen altijd hetzelfde cijfer hebben, je mag wel afwijken van een medespeler. Heb je een cijfer eenmaal ergens ingezet, dan mag je het niet op andere tegels gebruiken. De speler met de meeste (tie-braker: hoogste) stenen krijgt de buit.

Aan het einde van de ronde is elke kaaspunt 1 punt waard, een pizzapunt 2 punten en een taartpunt 3 punten. Een complete lekkernij met vijf stukken levert dubbele punten op. Het spel eindigt wanneer iemand 40 of meer winstpunten bezit of de zak wordt uitgeput. Café Fatal is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30 minuten. Lijkt me een leuke tip voor fans van Vegas.

De Duitse editie van Phil Walker-Harding’s Sushi Go Party!. Dit is een uitgebreide versie van het kostelijke verzamelspelletje Sushi Go!, waaraan allerlei nieuwe kaarten zijn toegevoegd. De introductie van de nieuwe kaarten is op een handige manier aangepakt, door ze in verschillende menu’s te presenteren. Voor elke kaartsoort is er een bijpassend regelkaartje met uitleg, dat je op het meegeleverde speelbordje bewaart. De nieuwe kaarten bevatten variaties op de bekende mechanismen. Bij sommige kaarten wordt wat meer durf gevraagd, omdat je met te weinig exemplaren ook tijdens de tussentellingen tegen strafpunten kunt aanlopen. De waarde van andere kaarten is afhankelijk van de rest van jouw collectie. Met de lepel kun je een kaart uit de hand van een medespeler pakken. Met de speciale bestelling kun je een eerdere kaart kopiëren. Volgens de tekst op de doos worden ook twee mini-uitbreidingen meegeleverd (Rijstwijn en Sukeroku). Sushi Go Party! is geschikt voor 2-8 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 20 minuten.

Chickwood Forest is een kaartspel van Matt Loomis, dat zich afspeelt in een pluimveeversie van het Robin Hood verhaal. Aan het begin van het spel wordt een speelveld van 3×3 dorpskaarten gevormd. Iedere speler krijgt drie buitkaarten op de hand, 15 aalmoezen in zijn kleur en een willekeurige burchtkaart open voor zich op tafel. In de kaartfase legt de actieve speler één handkaart af bij een burchtkaart waar de limiet nog niet is bereikt. Dat doe je in totaal drie keer. Jouw eigen burchtkaart geeft aan welke van jouw drie kaarten je open of gedekt moet afleggen. In de buitfase neemt de actieve speler een van de burchtkaarten en eventuele buit. In de aalmoesfase tel je de aalmoezen op de in jouw buit aanwezige weldoenerkaarten, leg je deze kaarten aan de kant en plaats je deze aalmoesblokjes op verschillende aangrenzende dorpskaarten. Dit herhaal je in de volgende rondes. Aan het einde van het spel krijg je winstpunten voor jouw buitkaarten. Voor één van de schatkleuren, waarin je de meeste kisten bezit, krijg je het kwadraat aan punten. De andere schatkisten zijn per stuk één strafpunt waard. Een valstrik blaast één schatkist van jouw grootste kleur op. Je krijgt verder vijf punten voor elke gewaadsoort waarvan je er één bezit. Juwelen leveren de afgebeelde punten op. Maid Marihenn is goed voor één punt voor elke schatkleur in jouw bezit. Elke schurk is drie strafpunten waard. De door jou geplunderde burchten leveren ook punten op. Ten slotte krijg je nog punten voor een meerderhedenspelletje in de dorpen. Het spel bevat een variant met personages met speciale eigenschappen.

Chickwood Forest is geschikt voor 2-5 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 45 minuten.

Bernhard Lach’s en Uwe Rapp’s Schüttel’s is een worker placement bordspel met een bijzondere arbeidsmarkt. De werkers worden namelijk behendig uit een beker geschud. Daarin bevinden zich aan het begin van jouw beurt 15 pionnen. Met één schudbeweging moet je minstens één pion vanuit de beker in een vilten mandje gooien. Het aantal gelanceerde pionnen bepaalt op welk speelveld je een actie moet doen. Een 7 is hier geen geluksgetal, dit kost je namelijk één goed. Bij 1,3 of 15 moet je geld inleveren. Op de zeven handwerkhuizen mag je een goed plaatsen of verkopen. De velden 2, 10, 13 en 14 zorgen voor allerlei mazzeltjes. Het is de bedoeling om de meeste daalders te verdienen.

Schüttel’s is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30 minuten.

Kimono is de Duitse editie van Hisashi Hayashi’s  Zooscape/Curio Collectors. De spelers verzamelen kaarten met Japanse curiosa. Aan het begin worden deze marktkaarten geschud en worden er voor de vijf speelrondes vijf gedekte stapels gevormd, met een zakkaart met de trekstapel aan de ene kant van de rij en een aflegstapel met een afvaltonkaart aan de andere kant. De meester van deze ronde legt de marktkaarten open in een rij, verdeelt ze in ongewijzigde volgorde in twee groepen en voegt de leerlingkaart toe aan één groep. Daarna kiezen alle spelers in het geheim welke groep ze willen hebben. Wil niemand een groep, dan gaat alles (m.u.v. de leerling) gedekt naar de afvalton. Wil één speler de groep, dan neemt hij alle kaarten. Willen meerdere spelers een groep met één kaart, dan gaat deze naar de afvalton en krijgen zij een kimonokaart. Willen meerdere spelers een groep met meer kaarten, dan verdeelt de meester deze kaarten enzovoort. Verkregen voorwerpen bewaar je per soort, verkregen actiekaarten voer je in de gewenste volgorde uit. Krijgt een speler de groep met de leerling, dan moet hij ook alle kaarten van de ton nemen en uitvoeren. Aan het einde krijg je punten voor de voorwerpen waarvan je niet meer dan de limiet hebt verzameld. Bezit je te veel kaarten, dan krijg je hiervoor strafpunten. Gouden munten leveren ook punten op, elke vuurkaart is vier strafpunten. Kimono is geschikt voor 3-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 15-30 minuten.

Meer informatie: