Oink Games op Spiel 2017

De Japanse uitgever Oink Games presenteert twee nieuwe spellen op Spiel 2017. De ene is verpakt in het van deze uitgever bekende kleine doosje. De andere doos heeft een iets groter formaat. Dit is een Duitstalige heruitgave van Knizia’s klassieker Modern Art, die alleen in Duitsland en Oostenrijk wordt verkocht. Je vindt Oink Games in hal 6, stand D101.

Startups is een bewerkte heruitgave van Rights uit 2015. Spelregels en vormgeving zijn opgepoetst en het spel is nu met zeven spelers speelbaar. Iedere speler is een investeerder die via zijn investeringen in startups de meeste aandelen in minstens één bedrijf probeert te bemachtigen. De omvang van de aandelenportefeuilles verschilt per bedrijf. Aan het begin worden vijf aandelen ongezien verwijderd. Je begint met een hand van drie aandelen en tien geldchips. In jouw beurt trek je één aandeel van de trekstapel of neem je één kaart uit de markt. Trek je van de stapel, terwijl er kaarten in de markt liggen, dan moet je één geldchip op elke marktkaart leggen. Wanneer je een kaart uit de markt kiest, krijg je de geldchips erbij. Daarna speel je één aandeel als investering in een bedrijf of dump je een kaart in de markt. De grootaandeelhouder van een bedrijf krijgt de antimonopoliechip. Hierdoor mag hij geen aandelen van dit bedrijf uit de markt nemen. Hij hoeft geen geldchips op marktkaarten van dit bedrijf te leggen wanneer hij een kaart van de stapel trekt.

Wanneer de trekstapel is uitgeput, wordt bepaald wat de machtsverhoudingen in de verschillende bedrijven zijn. Hiertoe worden ook de resterende handkaarten ingezet. Heb jij aan het einde minder aandelen dan een medespeler, dan moet jij die grootaandeelhouder voor elk van jouw aandelen in zijn maatschappij één geldchip betalen. Deze chips worden meteen omgezet in drie winstpunten per stuk. De resterende geldchips zijn één punt per stuk waard. Startups is geschikt voor 3-7 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

In Reiner Knizia’s Modern Art probeer je het meeste geld te verdienen door als veilingmeester schilderijen aan te bieden en door het verzamelen van de juiste kunstcollectie. Het spel wordt gespeeld in vier rondes, waarin door wisselende veilingmeesters stukken van diverse kunstenaars worden aangeboden. Er zijn zeventig kaarten van vijf verschillende kunstenaars. Zodra de vijfde kaart van een kunstenaar wordt aangeboden, eindigt de ronde. De drie kunstenaars met de meeste openliggende kaarten leveren dan geld op. Als spelers kaarten van deze kunstenaars bezitten, verdienen ze geld. Het spel kent verschillende veilingsystemen. Modern Art won in 1993 de Deutsche Spiele Preis. Het spel is geschikt voor 3-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 60 minuten. [info]

Er verschijnt ook nog een nieuwe oplage van The Pyramid’s Deadline, waarin de belabberde spelregels uit de eerste editie zouden zijn vervangen door een begrijpelijke versie.

De Europese edities van enkele spellen van Oink Games werden tot voor kort gedistribueerd door Chronicle Games. Sinds de overname per 1 oktober doet White Goblin Games dit (uiteraard geldt dit niet voor de Duitse Modern Art).

Meer informatie: