21 Days op Spiel 2017

De internationale spellenbeurs Spiel blijft maar groeien. Hetzelfde geldt voor het Nederlandse en Vlaamse smaldeel op dit evenement. De Nederlandse spelliefhebber Erik Winkelman laat op Spiel zijn eerste spel 21 Days te water. Je vindt de auteur en zijn spel in hal 8, stand B112.

Toen hij zo’n vijf jaar geleden een documentaire bekeek over enkele mannen in een rubberbootje op de Atlantische oceaan, die het daar weet niet hoe lang moesten zien te overleven, kreeg Erik een idee. Een bordspel waarin het draait om enkele personen, op een houten vlot, in het midden van de oceaan. Vechten tegen honger, haaien, een octopus, kwallen…. 21 Days groeide uit van een solospel naar een coöperatief dobbelspel voor 1–4 spelers. In het spel volgen de spelers een (steeds weer anders samengesteld) logboek, waarin de gebeurtenissen van de reis staan beschreven.

De auteur noemt 21 Days een ‘dice-placement’ spel. De spelers plaatsen dobbelstenen op de verschillende locaties op het bord en proberen hierdoor o.a. flares af te schieten, te vissen, hoop te verzamelen of ronddrijvende flessenpost te bemachtigen. Het vlot is een van de bijzondere elementen van het spel. Het bestaat uit zes losse planken, die gedurende de zeereis kunnen wegdrijven. Hierdoor kunnen karakters uit het spel verdwijnen, iets wat uiteraard voorkomen moet worden. Elk karakter bestaat uit twee gestapelde dobbelstenen, die de kracht van het personage symboliseren. Gedurende de reis zal de kracht van de karakters variëren. De kracht neemt af door bijvoorbeeld een aanval van een haai of octopus en neemt toe door bijvoorbeeld te vissen. Ondanks de dobbelstenen draait het niet alleen om geluk. Wil je het spel overleven en op dag 21 gered worden, dan moet je slim gebruikmaken van de speciale eigenschappen van de karakters, plannen, hoop verzamelen en tokens en kaarten bemachtigen waarmee je dobbelsteenworpen kunt beïnvloeden.

21 Days is prachtig geïllustreerd door Eric Kenter en heeft een sfeervolle soundtrack van Maarten van Damme. Het spel is ook verkrijgbaar via de website van het spel.

Meer informatie: