Moses Verlag op Spiel 2017

Het Duitse Moses Verlag is in Nederland vooral bekend van de raadselspellenreeks Black Stories, die hier door Boosterbox aan de man wordt gebracht. Deze uitgever brengt ook andere spellen uit. Op Spiel 2017 kun je onder meer kennismaken met hieronder genoemde misdaadspellen.

Black Stories Investigation is een op zichzelf staand deductiespel van de Nederlandse spelauteur Liesbeth Bos. Dit spel heeft inhoudelijk geen relatie met de bekende raadselreeks. De spelers moeten moordzaken van hun medespelers oplossen. Iedere speler heeft een eigen moordzaak in een hoesje. Elke moordzaak heeft vier kenmerken: plaats delict (binnen/buiten), tijdstip (dag/nacht), moordwapen (mes/pistool) en slachtoffer (man/vrouw). In jouw beurt speel je een handkaart uit op een medespeler, die vervolgens moet aangeven hoeveel kenmerken op die kaart overeenkomen met zijn moordzaak. Aldus verzamel je de informatie die je nodig hebt om de zaak op te lossen.

Denk je het te weten, dan kun je jouw score verhogen via een scorekaart die je extra bloedfiches oplevert. Deze bloedfiches zijn de winstpunten. Dit spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. [spelregels]

Sebastian Fitzek – Safehouse is een coöperatief bordspel van Marco Teubner. Het speelbord is als het ware een boek met vijf opeenvolgende speelvelden. De dader van een misdrijf jaagt op de getuigen, die onder tijddruk naar een safehouse moeten vluchten en voor het einde de juiste kenmerken van het misdrijf moeten achterhalen. Het spelmechanisme is kaartgestuurd, het spelsysteem kent drie niveaus. Via een QR-code kun je bijpassende muziek afspelen. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. [spelregels]

Fieber is een kaartspel van Tom Schoeps, waarin de spelers een patiënt met koorts moeten behandelen. Het spel bevat 32 speelkaarten met een blauwe, rode of witte achterkant. Aan het begin krijgt iedereen één kaart van elke kleur. De rode kaarten verhogen de koorts, de blauwe verlagen de koorts en de witte hebben tal van speciale effecten (waaronder een sexy zuster die de temperatuur laat stijgen). De actieve speler legt één van zijn drie handkaarten op de aflegstapel (waarbij je nooit wit op wit mag spelen). Dit beïnvloedt de temperatuur van de patiënt. Deze mag nooit lager dan 35°C of hoger dan 41°C zijn. Ten slotte trek je een vervangende kaart. Het is de bedoeling om ervoor te zorgen dat de volgende speler geen kaart kan afleggen. Deze moet dan een handkaart afleggen en speelt met minder kaarten verder. Degene die als laatste nog handkaarten bezit, wint het spel. Fieber is geschikt voor 2-5 spelers vanaf zes jaar en heeft een speelduur van 15 minuten. [spelregels]

Uiteraard verschijnen er meer nieuwe Black Stories producten: een Superheroes Edition, een Adventskalender met 24 moordverhalen en Black Stories Junior – christmas stories.

Big Cityz is een kennisspel van Peer Sylvester, waarbij je vragen over ruim 200 steden over de hele wereld moet beantwoorden.

Meer informatie: