Harvest Dice op Spiel 2017

Grey Fox Games komt op Spiel 2017 met de Engelstalige editie van het dobbelspel Harvest Dice, Board&Dice doet ‘m daar in het Pools en het Duits. Het spel is ontworpen door Danny Devine. Hij is samen met Tyler Myatt verantwoordelijk voor de illustraties. Het spelmateriaal bestaat uit negen dobbelstenen (drie groene sla, drie rode tomaten en drie oranje wortelen), vier potloden, een varkentje voor de startspeler en twee scoreblokjes (met een basisspel en een versie voor gevorderden). Iedere speler krijgt aan het begin een scoreblad en een potlood. De startspeler gooit alle dobbelstenen. Vervolgens kiezen de spelers telkens om de beurt één dobbelsteen tot er nog maar één steen over is. Met vier spelers kiest iedereen dus twee stenen, met drie spelers krijgt de laatste speler er twee, de rest drie.

Je moet een gekozen steen in jouw moestuin planten of aan jouw varken voeren. Je plant de groente op een vrij veld in de kolom met het gegooide cijfer. Daartoe teken je een plaatje op dat veld. Wanneer de groentesoort al in jouw moestuin voorkomt, moeten de volgende plantjes orthogonaal grenzen. Kun je niet legaal planten, dan moet je de steen aan jouw varken voeren. Het cijfer op de steen bepaalt dan hoeveel cirkels je op jouw modderpoel moet aankruisen. Wanneer je een volledige rij op de modderpoel hebt aangekruist, dan ontsluit je een bonusactie waarmee je eenmalig de waarde van een steen met één mag verhogen of verlagen. In een spel voor gevorderden mag je als alternatief de kleur van de gekozen steen wijzigen. Ten slotte bepaalt de kleur van de overgebleven dobbelsteen in welke markt iedere speler een cirkel moet aankruisen.

Het spel eindigt na de ronde wanneer iemand zijn moestuin of modderpoel volledig vult, of een van de markten volledig is gevuld. Daarna wordt de score bepaald. Elke aangekruiste groente levert de marktwaarde aan punten op, elke volledige rij in jouw moestuin is vijf punten waard en jouw varkentje scoort de waarde naast de laatst voltooide rij in jouw modderpoel. Het spel voor gevorderden geeft ook nog bonuspunten voor de meeste groentes per soort en voor de meeste kruisjes in de modderpoel.

Harvest Dice is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 15-30 minuten.

Speciaal voor Spiel 2017 hebben de uitgevers een leuke actie bedacht. Koop het spel bij de ene stand en bezoek vervolgens de andere stand; het maakt niet uit in welke volgorde. Bij de tweede stand krijg je dan een speciale Essen promo cadeau: het varkentje Pip, die je als startspeler marker kunt gebruiken. Je vindt Grey Fox Games in hal 7 – E108 en Board&Dice in hal 2 – B106.

Meer informatie: