Filou

Filou is de nieuwe Nederlandstalige editie van Friedemann Friese’s kittige kaartspel uit 2007. 999 Games gaf ‘m ooit uit onder de naam Minoes, White Goblin Games keert in 2017 terug naar de oorspronkelijke titel. Filou brengt het gezegde “een kat in de zak kopen” in de praktijk. Iedere speler beschikt over een set van tien speelkaarten met vijf kittens (3 tot 15 pluspunten), twee lelijke mormels (5 of 8 minpunten), een konijn (0 punten), een kleine hond (verjaagt een lelijke kat) en een grote hond (verjaagt een kitten). Aan het begin van het spel moet iedere speler één van zijn kaarten verwijderen. Deze kaart blijft geheim voor de medespelers.

Elke ronde legt iedere speler in volgorde eerst één gedekte kaart op zijn plek in de rij. Daarna wordt  de eerste kaart van de rij omgedraaid. De startspeler doet een bod, de volgende spelers moeten overbieden of passen. Wanneer iemand past, neemt hij zijn bod terug, krijgt hij een bescheiden geldbedrag en wordt de volgende kaart omgedraaid. Hierdoor wordt de inhoud van de zak bekend. De afkoopsom voor passers wordt steeds hoger. Nadat de voorlaatste speler heeft gepast, koopt de hoogste bieder verplicht de volledige inhoud van de zak. Dan is het natuurlijk fijn wanneer de zak meer waard is dan het bod.

Wanneer alle kaarten zijn gespeeld, is het spel voorbij. Dan krijg je punten voor de verdiende kaarten en voor jouw resterende geld.

Ten slotte

Ik vind Filou een zeer leuk bluf- en biedspelletje. Met een speelduur van 20 minuten is dit een prima tussendoortje. Het is zaak om jouw geldvoorraad verstandig te beheren, zodat je kunt toeslaan wanneer de zak is gevuld met waardevolle kittens. Het is daarbij de kunst om in de veilingen te blijven tot je een hoge afkoopsom kunt incasseren. Zorg ervoor dat je niet platzak bent wanneer de bank te weinig geld bevat, want dan komen er geen afkoopsommen in het spel en ben je enkele rondes de klos. Probeer verder een beetje te onthouden welke kaarten er zijn gespeeld. Maar ik steek liever niet te veel energie in beheer en geheugen, dit luchtige spel moet het immers ook hebben van bluf en grilligheid.

Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGLuding
Aantal spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten