De Goblins kopen een kat in de zak

In 2007 kwam Friedemann Friese met het leuke, luchtige kaartspel Filou: Die Katze im Sack, waarvan de Nederlandstalige editie bij 999 Games verscheen. Hun versie heette Minoes, de traditionele groene doos was vervangen door een lichtblauw exemplaar. Dit spel is hier al een tijdje van de markt, maar volgende week zorgt White Goblin Games voor een terugkeer. Zoals je aan de afbeelding kunt zien, zijn de Goblins trouw aan de oorspronkelijke naam en kleur. En dat is eigenlijk wel gepast, zo groen als Friedemann kom je ze immers niet vaak tegen.

Filou brengt het gezegde “een kat in de zak kopen” in de praktijk. Iedere speler beschikt over een set van tien speelkaarten met vijf kittens (3 tot 15 pluspunten), twee lelijke mormels (5 of 8 minpunten), een konijn (0 punten), een kleine hond (verjaagt een lelijke kat) en een grote hond (verjaagt een kitten). Aan het begin moet iedere speler één kaart uit het spel verwijderen, die voor de medespelers geheim blijft.

Elke ronde legt iedere speler in volgorde één gedekte kaart op zijn plek in de rij. Daarna wordt  de eerste kaart van de rij omgedraaid. De startspeler doet een bod, de volgende spelers moeten overbieden of passen. Wanneer iemand past, neemt hij zijn bod terug, krijgt hij een bescheiden geldbedrag en wordt de volgende kaart omgedraaid. Hierdoor wordt de inhoud van de zak bekend. De afkoopsom voor passers wordt overigens steeds hoger. Nadat de voorlaatste speler heeft gepast, koopt de hoogste bieder verplicht de volledige inhoud van de zak. Dan is het fijn wanneer de zak meer waard is dan het bod. Wanneer alle kaarten zijn gespeeld, is het spel voorbij. Dan krijg je punten voor de verdiende kaarten en voor jouw resterende geld.

Filou is geschikt voor 3-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Meer informatie: