Calimala op Spiel 2017

De Duitse uitgever ADC Blackfire Entertainment GmbH komt op Spiel 2017 met het bordspel Calimala. De spelers zijn leden van de Arte di Calimala in Florence, een gilde van wevers van en handelaren in fijne stoffen. Ze verdienen prestige door hun stoffen aan andere steden te leveren en door gebouwen te stichten en kunstwerken te creëren. Het speelbord is verdeeld in vier zones. Op de vijftien scorevelden van de Palazzo Vecchio worden aan het begin van het spel de scorefiches voor de tussentellingen willekeurig neergelegd. De tweede zone bevat een abstracte stadsplattegrond met acht velden voor actiefiches, waarvan er steeds twee zijn verbonden via een straat. Aan het begin van het spel worden de actiefiches willekeurig geplaatst. Op elke straat vind je een actiecirkel, waarop je een van jouw actieschijfjes plaatst om de twee verbonden acties uit te voeren. In de derde zone vind je drie bouwplaatsen voor kerken, waar je bouwblokjes kunt spenderen. Elk gebouw heeft verder 3-5 velden voor kunstwerken. De vierde zone is een landkaart van Europa met drie handelssteden met velden voor handelshuizen en drie havensteden. Elke stad heeft twaalf velden voor de levering van stofblokjes.

Iedere speler heeft een tableau met één werkplaats en ruimte voor twee nieuwe. In de werkplaatsen produceer je stofblokjes en kun je er vier opslaan. Je hebt verder een haven waar je schepen bouwt. Je hebt drie pakhuizen waarop je vier blokjes van de afgebeelde materiaalsoort (hout, steen en marmer) kunt bewaren. Op jouw tableau staat verder een samenvatting van de actiemogelijkheden. Aan het begin krijgt iedere speler een paar scorekaarten en kiest er in het geheim één. Deze kaarten (bij drie en vier spelers aangevuld met één open kaart) worden aan het einde van het spel voor alle spelers geteld.

een prototype van Calimala (met luxe gebouwen)

De actieve speler legt één wit actieschijfje of een schijfje in zijn eigen kleur op een actieveld. Liggen daar al schijfjes, dan leg je jouw schijfje bovenop de stapel (max. vier hoog). Je moet minstens één van de verbonden acties uitvoeren. Bij een witte schijf mag je beide acties dubbel uitvoeren. De tweede en het derde gekleurde schijfje in de stapel voeren ook hun acties uit, andere witte schijfjes worden genegeerd. Opbrengsten van acties: neem het afgebeelde materiaalblokje; bouw tegen betaling van materiaal een schip, handelshuis of werkplaats; lever met 1 marmerblokje een bijdrage aan een kunstwerk; produceer 1 stofblokje; lever per schip 1 stofblokje aan een havenstad; lever per handelshuis 1 stofblokje aan een handelsstad; doneer 1 materiaalblokje aan een van de kerken. Kun je de gekozen acties niet uitvoeren, word je getroost met een actiekaart. Deze kaarten kun je later voor of na de hoofdacties uitspelen.

Calimala kent vijftien tussentijdse tellingen en een eindtelling. Wanneer een vierde actieschijf op een stapel wordt gelegd, en nadat de bovenste drie schijfjes zijn uitgevoerd, wordt het spel kort onderbroken voor een tussentelling. De bezitter van de vierde schijf (een witte ruil je eerst om voor een eigen) verplaatst deze naar de eerstvolgende vrije scoretegel in de Palazzo Vecchio. De scoretegels worden van linksboven naar rechtsonder afgewikkeld. Bij elke tussentelling tellen de spelers hun blokjes in de desbetreffende categorie. De speler met de meeste blokjes krijgt 3 punten, de tweede plek 2 punten en de derde plek 1 punt. Aan het einde worden de scorekaarten geteld. Elke kaart toont één van de zes Europese steden, de Palazzo of één van de drie kerken. Daar worden dan 5-3-1 punten toegekend aan de spelers met de meeste blokjes.

Calimala is geschikt voor 3-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 45-75 minuten. Het spel is ontworpen door Fabio Lopiano en geïllustreerd door Harald Lieske. Calimala won in 2016 het Hippodice Autorenwettbewerb. Je vindt ADC Blackfire Entertainment GmbH op Spiel 2017 in hal 2 – stand D128.

Update: op BGG zijn inmiddels Nederlandstalige spelregels verkrijgbaar.

Meer informatie: