Loot Island op Spiel 2017

De Italiaanse uitgever What’s Your Game? komt op Spiel 2017 met het bordspel Loot Island. Dit spel is ontworpen door de Duitse spelauteur Aaron Haag (bekend van Yunnan) en geïllustreerd door Mariano Iannelli. Loot Island is een stuk lichter dan vorige Spiel releases van deze uitgever. Loot Island verschijnt met Nederlandstalige spelregels aan boord (die je op de website van What’s Your Game? al kunt downloaden). Reden genoeg om het spel hier wat uitgebreider voor te stellen. De spelers zijn schatzoekers, die met delen van een oude schatkaart op weg gaan naar Loot Island, om daar verborgen schatten op te graven. Het spel duurt vijf rondes. Elke ronde vertegenwoordigt één dag, die uit drie fases bestaat.

In de eerste fase wordt de nieuwe dag voorbereid. Het schip verlaat de ontdekte kust en vaart naar een volgende hoek van het hoofdeiland. Er worden nieuwe eilandtegels en een gebeurteniskaart omgedraaid. De gebeurtenissen kunnen positief of negatief uitpakken. De spelers mogen de landkaarten in hun hand verversen.

In de tweede fase worden de acties uitgevoerd. Om de beurt kies je uit de volgende opties: gebruik een eilandtegel, speel een landkaart op het hoofdeiland of pas. Voor de eerste actie speel je twee landkaarten van dezelfde kleur en activeer je één open eilandtegel, die daarna wordt omgedraaid. Hiermee kun je extra kaarten trekken, vloekblokjes lozen, een kompas plaatsen enzovoort. Voor de tweede actie kies je een van de aanlegplaatsen op het hoofdeiland, plaats je daar een eigen kompas, speel je een of meer landkaarten van dezelfde kleur en pas je de effecten toe op alle relevante spelers (bijv. een vloekblokje verwijderen, één kaart trekken). De eerste kaart op een aanlegplaats bepaalt de kleur, latere kaarten moeten een hogere waarde hebben.

In de derde fase wordt de buit ontdekt. De locatie van het schip bepaalt aan welke kust de twee aanlegplaatsen worden verkend. Daartoe moet allereerst het vereiste aantal landkaarten aanwezig zijn. De landplaats met de grootste buit wordt het eerst verkend. Voor elk aanwezig kompas en voor elke op de landkaarten afgebeelde kist wordt één schatkaart omgedraaid. In de volgorde van de kompassen kiest iedere speler één schatkaart, die hij mag houden of afleggen. Dit gaat door tot alle schatkaarten zijn verwerkt. Op de tweede landplaats worden alleen schatten voor de kisten op de landkaarten omgedraaid. Een genomen schat leg je voor je neer. Eventuele vloeksymbolen leveren jou vloekblokjes op. Wanneer je een schatkaart weigert, mag je vloekblokjes verwijderen. Ten slotte gaan alle kompasschijven terug naar de spelers en worden de gespeelde landkaarten afgelegd.

Na de vijfde ronde worden aan elke kust de overgebleven aanlegplaatsen verkend. Liggen daar voldoende landkaarten, dan wordt voor elke kist op een landkaart een schatkaart omgedraaid. Spelers met 13 of meer vloekblokjes worden uit het spel geknikkerd. De overlevende spelers kiezen in oplopende volgorde van vloekblokjes één heelsterkaart. Daarna berekenen ze de waarde van hun buit. De waarde van de diverse schatsoorten wordt op verschillende manieren bepaald. Je verkoopt jouw schatten voor gouden munten, krijgt vijf extra munten als je de startspelertegel bezit en je moet de op jouw heelster afgebeelde kosten betalen om aan jouw resterende vloeken te ontsnappen. Kun je haar niet betalen, dan ben je alsnog geëlimineerd.

Loot Island is geschikt voor 2-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 30-60 minuten. Je kunt het spel via de website van de uitgever voorbestellen voor € 19,50 en op Spiel 2017 afhalen in hun stand (Hal 3 – M100).

Meer informatie: