Max de Kat

Volgens de herinnering van de gemiddelde veelspeler is het coöperatieve genre omstreeks de eeuwwisseling begonnen met Reiner Knizia’s In de Ban van de Ring. Vervolgens explodeerde de populariteit van dit genre vanaf 2008 door het succes van Pandemic. Maar de Canadees Jim Deacove was al vanaf de vroege jaren ’70 actief als ontwerper en uitgever van coöperatieve kinderspellen. Zijn spellen doken op een gegeven moment op in Nederland. Eerst onder de naam Zonnespel, maar tegenwoordig heet de uitgever Sunny Games. Een van Deacove’s spellen was Max de Kat, waarin een hongerige kat op andere beestjes jaagt. Het origineel stamt uit de jaren ’80, de eerste Nederlandse editie uit 2006. Laatstgenoemde is dit jaar voorzien van een aantrekkelijke nieuwe vormgeving en verpakking.

Het speelveld toont een spoor rond een driedimensionale boom, de veilige finish voor de muis, de eekhoorn en de vogel. Deze drie speelfiguren starten het spel op een boomstronk. Max de kat begint het spel zes velden terug in zijn mand. De spelertjes moeten de drie diertjes veilig over de finish brengen, voordat ze door de kat worden gevangen.

De actieve speler gooit twee zeszijdige dobbelstenen. Elke steen toont zwarte en groene stippen. Elke groene stip is een beweging voor de diertjes, elke zwarte stip een beweging voor de kat. Rond elke hoek van het spoor vind je een sluipweg, een afkorting die door de afgebeelde diersoort mag worden gebruikt. Max de kat mag alle sluipweggetjes gebruiken. Wanneer het gevaar te groot wordt, kunnen de spelers een van hun vier kattenlekkernijen uitspelen, waardoor Max weer vanaf zijn startveld moet beginnen. Met alle lekkernijen in het spel is het nauwelijks een uitdaging om alle diertjes te redden. Wil je een spannend spel, dan kun je met minder lekkernijen spelen.

Wanneer alle diertjes worden gered, worden de spelertjes gefeliciteerd met hun succes. Zijn een of meer diertjes door Max gevangen (in zijn optiek zijn er wel degelijk meer dan vier lekkernijen), wordt de spelertjes gevraagd wat zij hiervan vinden en wat ze de volgende keer anders kunnen doen. Dit coöperatieve kinderspel denkt niet in termen van verliezers.

Ten slotte

Na een tegenvallende kennismaking met een eerder spel over stropers, heb ik de kinderspellen van Zonnespel/Sunny Games jaren links laten liggen. De in mijn ogen onaantrekkelijke vormgeving hielp ook niet om mij te verlokken. Deze barrière is met Max de Kat geslecht. Deze nieuwe versie van het spel ziet er prachtig uit. Inhoudelijk is dit een leuke samenwerkingsoefening voor jonge spelertjes. Ze zijn niet alleen maar afhankelijk van de grillen van de dobbelsteen, maar moeten ook beslissen wanneer het verstandig is om Max naar zijn mand te lokken. Daar hoort een beetje risico bij, wat het spel voor jonge kinderen spannend maakt. Ook als volwassen speler kun je leuk met de kinderen meespelen. Voor een louter volwassen speelgroep is dit spel uiteraard niet bedoeld.

mijn huisbaas lust trouwens wel meer dan drie diertjes

Auteur: Jim Deacove
Uitgever: Sunny Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 1-8
Leeftijd: vanaf 4  jaar
Speelduur: 15 minuten