Winnaars Deutsche Spiele Preis 2017

Vanmorgen is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2017 bekendgemaakt. Deze gerenommeerde spellenprijs wordt jaarlijks toegekend op basis van een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. Het bordspel TERRAFORMING MARS van Jacob Fryxelius heeft de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dit internationaal gewaardeerde spel wordt in het Nederlands uitgegeven door Intrafin, de Duitse uitgever is Schwerkraft-Verlag.

De volledige top ’tien’ van 2017:

1. TERRAFORMING MARS van Jacob Fryxelius (Schwerkraft-Verlag)
2. GREAT WESTERN TRAIL van Alexander Pfister (eggertspiele en Pegasus)
3. EIN FEST FÜR ODIN van Uwe Rosenberg (Feuerland)
4. SCYTHE van Jamey Stegmaier (Feuerland)
5. FIRST CLASS van Helmut Ohley en Leonhard Orgler (Hans im Glück)
6. KINGDOMINO van Bruno Cathala (Pegasus)
6. RÄUBER DER NORDSEE van Shem Phillips (Schwerkraft-Verlag)
7. FABELSAFT van Friedemann Friese (2F-Spiele)
8. CAPTAIN SONAR van Roberto Fraga en Yohan Lemonnier (Pegasus)
9. MAGIC MAZE van Kasper Lapp (Pegasus)
10. WETTLAUF NACH EL DORADO van Dr. Reiner Knizia (Ravensburger)

Commentaar: Kingdomino en Räuber der Nordsee zijn met een gelijk puntenaantal geëindigd, vandaar de twee zesde plaatsen. Het is wel een beetje vreemd dat men vervolgens doortelt vanaf zeven. Ik klaag niet, zo krijgt Knizia’s geslaagde deckbuilder tenminste nog een zichtbare plek. De winst van Terraforming Mars was bij deze publieksverkiezing te verwachten. De rest van de lijst mag er ook zijn, al had ik Fabelsaft niet in deze opsomming verwacht. Ik hoop dat de Duitse versie van Terraforming Mars wel verkrijgbaar is. Naar verluidt is de Nederlandstalige editie bij de uitgever uitverkocht en is pas in december een herdruk gepland. Zoiets kun je niet gebruiken bij een prijswinnaar. Het valt ten slotte op dat de Kennerspiel des Jahres winnaar EXIT deze top tien niet heeft gehaald.

De winnaar van de Deutsche KinderspielePreis 2017 is ICECOOL van Brian Gomez (Amigo). Dit uitstekende behendigheidsspel was afgelopen voorjaar al uitgeroepen tot het Kinderspiel des Jahres. Deze Duitse Dubbel is welverdiend en best wel cool.

In het verleden werd ook een speciale prijs toegekend aan het spel met de beste spelregels. Van deze Essener Feder wordt dit jaar met geen woord gerept. Laat ons hopen dat dit niets zegt over de gemiddelde kwaliteit van de spelregels. 🙂

Meer informatie: