Ostia Spiele op Spiel 2017

De Duitse spelauteur Stefan Risthaus geeft sinds 2011 eigen spellen uit onder de naam Ostia Spiele. Een paar jaar geleden begon hij aan een reeks kaartspellen, die zich afspelen in de landen rond de Oostzee. Hij begon in 2015 met Visby, vervolgde de reis in 2016 met Talinn en op Spiel 2017 ben je welkom in Riga.

In Riga staat stedenbouw centraal. Aan het begin van een ronde wordt een open aanbod met gebouwkaarten op tafel gelegd (aantal spelers + 2). De spelers verzamelen deze kaarten en bouwen ze later tegen betaling van handelsgoederen. Van deze goederenkaarten worden elke ronde meerdere sets met een waarde van 9 of soms iets meer op tafel gelegd (ook aantal spelers + 2). Aan het begin heeft iedereen al wat goederen en één gebouwkaart op de hand. Speel je met de meegeleverde variant, dan beschikt iedere speler ook nog over vier extra gebouwen in Riga. Elke ronde kent twee actiefases. In de eerste fase moet iedereen in klokrichting vanaf de startspeler één actie uitvoeren: neem één set goederenkaarten of neem één gebouwkaart. Na je actie mag je 1-3 gebouwkaarten uit je hand bouwen tegen betaling van de afgebeelde kosten. Je betaalt met goederen, die in de verschillende steden niet dezelfde waardes hebben. Je krijgt trouwens geen wisselgeld. De gebouwkaarten zijn niet alleen goed voor winstpunten, maar leveren ook tussentijdse voordelen op (extra geld, korting op bouwkosten, extra kaarten enzovoort). In de tweede actiefase speel je vanaf de rechterbuurman van de startspeler tegen de klok in. Aan het einde van de ronde geldt een handlimiet van zes kaarten en schuift de startspeler door. Na 8 of 9 rondes is het spel voorbij. Dan krijg je winstpunten voor je gebouwen en strafpunten voor niet gebouwde kaarten.

Riga draait om optimaliseren. Je moet ervoor zorgen dat je tegen zo min mogelijk kosten jouw gebouwen en daarmee de winstpunten op tafel krijgt. De auteur is erin geslaagd om deze economische exercitie te verpakken in een leuk en toegankelijk spel met een korte speelduur. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers (met een uitbreiding 5-6) vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van 30-50 minuten.

Bij de crowdfunding campagne op Spieleschmiede waren al twee kleine uitbreidingen beschikbaar: Die Vitalienbrüder (piraten verhogen de bouwkosten) en Die Bürgermeister (extra punten via reizen). Op Spiel 2017 verschijnt de mini-uitbreiding Der Ehrenbürger. In de Adventskalender 2017 van Frosted Games zit ook nog een mini-uitbreiding.

Op Spiel 2017 vind je de spellen van Ostia Spiele in hal 3, stand E114 (bij Abacusspiele).

Meer informatie: