Tybor, der Baumeister

Op Spiel 2017 komt het Österreichisches Spielemuseum met Tybor, der Baumeister. Dit kaartspel is ontworpen door Alexander Pfister en Dennis Rappel en geïllustreerd door Klemens Franz. Dit spel speelt zich af in de Longsdale setting (bekend van de Oh My Goods uitbreiding Aufruhr in Longsdale). Elke speelkaart is een personage met een beroep en kracht. Zo zijn er priesters, soldaten, koopmannen, handwerkers enzovoort. Deze personen komen naar Longsdale. De distributie van de kaarten vindt plaats via drafting. Je krijgt vijf personen, kiest er één en geeft de rest door. Vervolgens bepaal je hoe je het gekozen personage gebruikt:

  • Als arbeider. Dan is alleen de kracht relevant en leg je de kaart in jouw open collectie.
  • Als bouwmeester. Dan gaat deze kaart naar de aflegstapel en mag je een gebouw uit het aanbod bouwen door arbeiders met de gevraagde hoeveelheid kracht af te leggen.
  • Als burger in jouw stad. Burgers leveren aan het einde winstpunten op en helpen bij het bouwen van sommige gebouwen.

De gebouwen verschillen in nut, maar kosten allemaal evenveel. Hoe eerder je toeslaat, des te meer je aan het gebouw hebt. Maar ja, terwijl je een interessant gebouw in je hand hebt, zie je daarnaast natuurlijk ook een zeldzame burger of een sterke arbeider. Je speelt vier rondes, waarin zowel de bouwkosten als de kortingen voor burgers stijgen. In het spel zijn meerdere scenario’s verwerkt.

Tybor, der Baumeister is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 20-30 minuten. Met twee sets kun je met acht man spelen. Het spel wordt op Spiel verkocht door het Österreichisches Spielemuseum (Hal 2, stand D121). Het spel kost 10 euro, je krijgt er gratis een ander kaartspel van het ÖSM bij.

Meer informatie: