Torres

Torres is een abstract bordspel van het auteursduo Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Op het speelbord van 8 x 8 velden wordt gestart met acht kleine kasteeltjes, die elk uit één plastic toren bestaan. Iedere speler claimt er één met een ridder in zijn kleur, de neutrale koning start ook op een vrije toren. Deze torentjes groeien in de loop van het spel in de breedte en de hoogte uit tot grote kastelen, waarop de spelers met hun ridders in drie puntentellingen zoveel mogelijk winstpunten proberen te verdienen. De hoeveelheid punten wordt bepaald door het product van de hoogte en het grondoppervlakte van een kasteel.

Je speelt Torres in drie fasen, die telkens eindigen met een puntentelling. Bij vier spelers bestaat de eerste fase uit vier rondes, de laatste twee fases uit drie rondes. In een ronde komt iedere speler één keer aan de beurt. Iedere speler ontvangt aan het begin van de fase drie of vier voorraadstapeltjes met twee torens. Iedere speler beschikt verder over zeven ridders, waarvan er één dienst doet op het scorespoor en tien actiekaarten, die worden geschud en een gedekte stapel vormen.

De actieve speler heeft in zijn beurt vijf actiepunten te besteden.

Het inzetten van een nieuwe ridder kost twee actiepunten. Je moet de nieuwe ridder horizontaal of verticaal naast een eigen ridder zetten en je mag hem niet op een hogere verdieping plaatsen.

Het bewegen van een ridder kost één actiepunt per veld. Omdat je jouw ridders uiteindelijk op de hoogste torens van grote kastelen wilt hebben, zul je ze moeten verplaatsen. Ze mogen alleen horizontaal of verticaal bewegen. Bij het beklimmen van een toren mag de ridder maar één niveau stijgen. Ten slotte mogen je ridders niet over andere speelfiguren ‘springen’. Naarmate de burchten groeien, worden de ridders mobieler. Elke toren heeft namelijk vier poortjes; voor één actiepunt kun je een poort betreden en het kasteel via een willekeurige andere poort op hetzelfde of een lager niveau verlaten.

Het plaatsen van een nieuwe toren kost één actiepunt. Hiermee kun je een bestaand kasteel in de hoogte of de breedte uitbouwen. Een kasteel mag niet hoger zijn dan het grondoppervlakte. Verder mogen verschillende kastelen niet horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen. Hiermee kun je de expansiedrift van een medespeler beteugelen. Je mag in jouw beurt slechts de torens van één van je voorraadstapeltjes gebruiken. Wat je deze beurt niet gebruikt, mag je verdelen over de andere voorraadstapels.

Het kopen van een actiekaart kost één actiepunt. Per beurt mag je maximaal twee actiekaarten kopen, die je pas vanaf de volgende beurt mag gebruiken. Per transactie trek je er drie en kies je er één. De actiekaarten staan allerlei handelingen toe die volgens de basisregels verboden zijn. Zo mag je een ridder twee etages laten klimmen, diagonaal laten bewegen of over een andere ridder laten springen. Je mag een toren onder een eigen ridder schuiven (extra winstpunten) of een toren van een bestaande burcht verwijderen (winstpunten inleveren) enzovoort. Het denk- en rekenwerk blijft belangrijk, maar de actiekaarten geven het spel een extra dimensie.

Het uitspelen van een actiekaart kost geen actiepunten, maar je mag slechts één kaart per beurt spelen.

Ten slotte kun je overtollige actiepunten omzetten in winstpunten.

Elke fase wordt afgesloten met een puntentelling, Dan krijg je in elk kasteel winstpunten voor één van jouw ridders. Vermenigvuldig de verdieping waar je ridder staat met het grondoppervlakte van het kasteel en registreer deze punten op het scorespoor. Het koningskasteel is het enige kasteel waar twee eigen ridders tegelijk winstpunten kunnen opleveren. Bij de eerste telling krijg je vijf punten als je daar een ridder op de eerste etage bezit. Bij de tweede telling krijg je tien punten voor een ridder op de tweede etage, bij de derde telling vijftien punten voor een ridder op de derde etage. Na de telling mag de speler met de minste punten de koning naar een ander kasteel verplaatsen.

Na de derde telling is de winnaar bekend.

Het spel kent ook nog een meestervariant voor gevorderden:

  • met een variabele startopstelling voor de eerste acht burchten;
  • iedere speler start met een complete set actiekaarten en hoeft ze niet eerst te kopen;
  • de speler met de meeste winstpunten moet een ronde beginnen;
  • de introductie van de “meesterkaarten”. Aan het begin van het spel wordt een van deze speciale opdrachten omgedraaid. De spelers die deze opdracht aan het einde van het spel c.q. een spelfase hebben vervuld, ontvangen extra winstpunten.

Ten slotte

Torres draait om het uitbouwen van de kastelen, het geschikt (ver)plaatsen van de ridders en het binnenhalen van winstpunten. Tijdens je beurten zit je voornamelijk te broeden op de maximalisatie van je eigen score. Met trage medespelers doet dit de wachttijden en de speelduur fors oplopen. Dit vind ik persoonlijk met vier spelers wat te veel van het goede (al functioneert het spel met dat speleraantal technisch zeer goed).

Gelukkig ben je niet alleen maar met jezelf bezig, je moet je medespelers goed in de gaten houden. Als jij een mooie positie in een grote en hoge burcht hebt, zit je niet te wachten op een opponent met overnameplannen. Dus zet je eventueel een extra riddertje in de weg (daar mag hij immers niet overheen springen) of plaats je een extra verdieping op het punt waar hij de burcht wil betreden (zijn ridder mag niet meer dan één verdieping tegelijk klimmen). Vergeet vooral ook niet om het grondoppervlakte van je burcht uit te bouwen. Daarmee maak je het mogelijk om zelf in de hoogte te groeien en beperk je tegelijkertijd de groei van naburige burchten.

De actiekaarten overgieten het droge denk- en rekenwerk met een smakelijke saus. De meesterregel geniet hier mijn voorkeur, omdat je dan niet afhankelijk bent van het lot en zelf kunt uitmaken welke kaart wanneer het beste past.

Los van de kwetsbaarheid voor treuzelaars is Torres een prachtige hersenkraker, die zich ook anno 2017 goed staande weet te houden.

Deze recensie is gebaseerd op de eerste editie uit 2000. Een vergelijking met de huidige spelregels heeft geen noemenswaardige verschillen opgeleverd.

Foto’s: Huch

Auteurs: Kramer & Kiesling
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 60 minuten