Pandemic in Nederland: Rising Tide

Z-Man Games komt eind dit jaar met Pandemic: Rising Tide, een coöperatief spel waarin de Nederlandse strijd tegen het dreigende water centraal staat. Dit is het tweede spel in de Survival Series, een reeks zelfstandig speelbare varianten op de coöperatieve topper Pandemic. Deze uitgave heeft een relatie met het Pandemic Survival toernooi, waarvan de finale later dit jaar in Nederland plaatsvindt. Daarmee is de verbinding met Nederland nog niet compleet, Matt Leacock werkt in dit spel samen met de gerenommeerde Nederlandse spelauteur Jeroen Doumen. En last but not least lijkt er ook een Nederlandstalige editie uit te komen.

Pandemic: Rising Tide speelt zich af op een kaart van Nederland. In dit spel wordt geen strijd geleverd tegen levensgevaarlijke ziektes, maar tegen het water. De spelers moeten vier moderne hydraulische installaties bouwen, waaronder de Deltawerken, om het land tegen het stijgende water te beschermen. De voltooiing van zo’n installatie levert meteen een bonus op. Zo kun je via de Deltawerken het zuiden van het land beschermen tegen de Noordzee, waardoor je jouw inspanningen op andere provincies kunt richten. Het waterpeil in de provincies wordt aangegeven met behulp van blokjes, waarvan er gaandeweg meer op het bord verschijnen. Gelukkig kun je de dreiging in de risicovolle provincies indammen door strategisch geplaatste dijken of door het wegpompen van water via door windmolens aangestuurde gemalen. Een gemaal kan een blokje verwijderen uit elke provincie die via de overstroming is verbonden. Wanneer je gemalen en dijken goed combineert, kun je provincies beschermen en tegelijkertijd water uit overstroomde gebieden wegpompen.

De bekendmaking van het spel viel eerder deze week wat in het water. Men werd zich vlak na de publicatie bewust van de gevoelige samenloop van de speltitel en de natuurramp in het zuiden van de Verenigde Staten. Een paar dagen later volgde alsnog de officiële bekendmaking, inclusief de sympathieke toezegging van uitgever en spelauteurs om een deel van de opbrengst te doneren aan de slachtoffers van orkaan Harvey.

Meer informatie: