Chronicle Games kraakt je in 10 minuten

Chronicle Games komt deze week met het nieuwe Nederlandstalige spel 10 Minuten Kraak – de tovenaarstoren. In dit spel proberen de spelers een tovenaarstoren te plunderen door de meeste voorwerpen van bepaalde soorten te verzamelen en de strafpunten van vervloekte voorwerpen te vermijden. Het speelveld bevat een abstracte weergave van de tovenaarstoren, met linksboven een balkontegel, daarnaast een rij van vijf open lichtkaarten en daaronder een tweede rij van vijf kaarten. Op de kaarten vind je symbolen en cijfers die bij de puntentelling worden gebruikt en soms een speciale vaardigheid die direct wordt toegepast. Onder de twee hoogste verdiepingen met lichtkaarten worden nog zes verdiepingen met duisterkaarten gevormd. Rechts naast de onderste verdieping ligt een brugtegel. Tussen de pilaren van deze brug liggen de tegels ‘1e Ontsnapping’ en ‘2e Ontsnapping’, boven de brug ligt de tegel ‘Laatste Ontsnapping’. De scoretegels liggen zichtbaar naast de toren. Iedere speler zet zijn speelfiguur op de balkontegel. Iedere speler begint met één gedekte lichtkaart op de hand.

vijf boefjes op een rij (foto: CG)

De actieve speler pakt één kaart uit de toren, van een verdieping met zijn speelfiguur of een lagere verdieping. Een vaardigheid moet je direct gebruiken, een voorwerp leg je open in jouw buit. Je plaatst jouw speelfiguur op de plek waar de weggenomen kaart lag. Kaarten op hogere etages zijn voor jou niet meer toegankelijk. Wil je uit de toren ontsnappen, dan zet je jouw speelfiguur op de brug en word je tot aan de puntentelling overgeslagen. De eerste ontsnapper krijgt de 1e ontsnappingstegel enzovoort. Nadat iedereen is ontsnapt, worden de punten geteld. Dan draait iedere speler zijn gesloten lichtkaart open en worden de scoretegels een voor een afgewikkeld. Heb jij de hoogste waarde voor een scoretegel (afhankelijk van de symbolen op jouw kaarten), dan scoor je de afgebeelde (straf)punten. Het spel bevat een variant waarbij de handkaarten via draften worden verdeeld, een versie voor twee spelers en acht speciale kaarten die voor variatie zorgen.

10 Minuten Kraak – de tovenaarstoren is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 10 minuten. Dit spel is ontworpen door Nick Sibicky, de oorspronkelijke uitgave is van Daily Magic Games.

Meer informatie: