Abacus: najaar 2017

De Duitse uitgever Abacusspiele presenteert dit najaar vijf nieuwe titels: het coöperatieve deductiespel 3 Secrets, het escape room spel Deckscape: Der Test, het tweepersoonsspel Zooloretto Duel en de uitbreidingen Zooloretto Würfelspiel Trio en Cacao – Diamante. De twee eerstgenoemde spellen zijn reeds verkrijgbaar.

Bij 3 Secrets kent één van de spelers de waarheid achter een onopgeloste misdaad, maar hij kan niet alles verklappen zonder zijn vermomming te onthullen. De aanwijzingen zijn schaars en de tijd loopt maar door. De spelers moeten met de juiste vragen, creatief denken en deductieve vaardigheden de drie geheimen van de in deze pot aanwezige personagekaarten achterhalen, voordat de verdachten ontkomen. Het spel wordt begeleid door een app (Google play of Apple App Store), die niet alleen dient als timer, maar ook extra trucs introduceert. 3 Secrets is geschikt voor 2-8 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten. Het spel is ontworpen door Martino Chiacchiera & Pierluca Zizzi en geïllustreerd door Werther Dell’Edera.

Deckscape: Der Test is de Duitse versie van Pocket Escape Room – de tijd vliegt van 999 Games. In dit coöperatieve spel word je aan het hand van 60 speelkaarten met voorwerpen en raadsels ondergedompeld in de escape room beleving. Werk goed samen, los de puzzels op en ontsnap op tijd uit het laboratorium. Dit spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 60 minuten. Het spel is ontworpen door Martino Chiacchiera en Silvano Sorrentino en geïllustreerd door Alberto Bontempi.

In Michael Schacht’s Zooloretto Duell verkrijgen de spelers hun kaarten volgens het van Zooloretto bekende systeem: de actieve speler voegt een kaart toe aan één stapel of hij neemt één stapel. Het spel bevat zes diersoorten. Sommige kaarten bevatten symbolen die speciale acties activeren wanneer je een tweede kaart met dit symbool neemt. Een ‘hart’ levert je een jong dier op, met een ‘kaart’ mag je een kaart uit de aflegstapel pakken en een ‘bliksemschicht’ geeft jou één strafpunt. Wanneer je voor de derde keer een symbool pakt, krijg je alleen maar één strafpunt. Sommige kaartjes bevatten eettentjes, die geld opleveren wanneer je er twee bezit. Met geld kun je dieren van de tegenstander stelen of je strafpunten afkopen. Je krijgt bonuspunten wanneer je als eerste alle eettentsoorten bezit. Wanneer de vereiste hoeveelheid van een diersoort in de dierentuinen ligt, krijg je winstpunten voor meerderheden. Het spel eindigt met een slottelling wanneer de zesde tussentelling heeft plaatsgevonden of ‘laatste ronde’ kaart opduikt. Zooloretto Duell is geschikt voor twee spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer twintig minuten.

Michael Schacht’s Zooloretto Würfelspiel Trio is een bundel van drie uitbreidingen van het Zooloretto dobbelspel. Elke uitbreiding bestaat uit 50 scorevellen en de bijbehorende regels. De uitbreidingen zijn Affenstall, Baby Boom en XXL.

Cacao – Diamante bevat vier nieuwe modules voor het legspel Cacao. Die Edelsteinminen introduceert mijntegels en edelstenen. Den Baum des Lebens bevat nieuwe jungletegels. Die Gunst des Imperators bevat een speelstuk van de Imperator. Die neuen Arbeiter bevat 16 nieuwe arbeidertegels, waarop je nu ook vier arbeiders aantreft. Deze modules zijn te combineren met het basisspel en Chocolatl. Er is zelfs een Big Game mogelijk waarin je met alles speelt.

Op Spiel 2017 vind je Abacusspiele in hal 3, stand E114.

Meer informatie: