Groen, groener, groenst

De Duitse spelauteur Friedemann Friese introduceerde vorig jaar zijn ‘Fabel’ spelsysteem. Dit is een variatie op het ‘Legacy’ principe, waarbij je een volgende pot van een spelletje begint op de positie waar je de vorige keer bent geëindigd. Bij Friedemann’s Fabelsysteem is een reset naar het oorspronkelijke spel probleemloos uit te voeren. Zijn eerste Fabelspel was Fabelsaft, dat door White Goblin Games is uitgebracht als Fabelfruit.

Op Spiel 2017 gaat de fabel verder met drie nieuwe kaartspellen onder het gemeenschappelijke label ‘Fast Forward’ (bij Friedemann Friese fladdert de letter F frivool in het rond). Omdat de Goblins ook deze spellen zullen uitbrengen, stel ik ze hier voor met hun Nederlandse titels: Op de Vlucht!, Ten Aanval! en Spookuur. Deze drie spellen maken niet alleen gebruik van het Fabelsysteem, maar introduceren ook een nieuwe manier om het spel te leren. De ‘Fast Forward’ spelregels zijn namelijk verwerkt in het kaartdeck. Voor het eerste potje lees je niet meer dan een kaart met een basisinstructie. Leg het deck op tafel en begin te spelen.

  • Spookuur is een vlot handmanagement spel voor 2-5 spelers over een spokenjacht. Je hebt 10-15 potjes nodig om het spel volledig te verkennen.
  • Op de Vlucht! is een coöperatief spel voor 1-4 spelers, waarbij je gezamenlijk de puzzels moet oplossen om aan een monster te ontkomen.
  • In Ten Aanval! proberen 2-4 spelers een kasteel te veroveren.

Ik heb Fabelfruit een paar keer gespeeld, vond er geen klap aan (met name door de dominante geluksfactor van de push-your-luck kaart in de eerste set) en heb het spel daarom verkocht. Desondanks zal ik deze nieuwe Fabelspellen met enthousiaste nieuwsgierigheid benaderen. Over Fabelfruit gesproken, voor dit spel wordt de Limoenuitbreiding verwacht. Deze set bevat 20 nieuwe locaties en nieuw materiaal.

De twee andere nieuwe titels van Friedemann Friese verschijnen bij 999 Games: het solitaire spel Klus Geklaard! en de Legacy uitbreiding van Hoogspanning.

Meer informatie: