Amigo’s najaarsreleases van 2017

De Duitse uitgever Amigo heeft vorige week zijn nieuwe spellen van het komende najaar gepresenteerd. De meeste spellen komen al in september uit, maar voor veel spelliefhebbers zal de eerste kennismaking pas op Spiel 2017 plaatsvinden.

Als liefhebber van Wizard kijk ik uit naar het kaartspel Druids van Günter Burkhardt en Wolfgang Lehmann. Mijn goede vriend Bob gaf afgelopen voorjaar al een enthousiaste terugkoppeling van zijn kennismaking met het prototype. Ook in Druids gaat het om slagen halen met speelkaarten van 1 tot 12. Dit spel kent vijf kleuren en er is geen troef. De hoogste kaart van de gevraagde kleur wint de slag. Je moet de gewonnen kaarten op kleur sorteren en als stapeltjes voor je leggen (doet denken aan UGO!). Zitten er meer kaarten van dezelfde kleur in een slag, dan komt de laagste kaart bovenop de desbetreffende scorestapel te liggen. Aan het einde van de ronde telt alleen de bovenste kaart van elke stapel. Een ronde is voorbij wanneer iedereen zijn kaarten heeft uitgespeeld. Dan worden de punten geteld. De ronde eindigt voortijdig wanneer iemand een vijfde kleur verzamelt. Deze pechvogel krijgt dan drie strafpunten, de andere spelers tellen als hiervoor beschreven. Er zijn twee bijzondere kaarten. Met de Maretak kun je elke slag duiken (vergelijkbaar met de Nar in Wizard). De Gouden Sikkel vernietigt jouw beste scorestapel. Dit is een kaart waarop je niet zit te wachten. Druids is geschikt voor 3-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Gier is een kaartspel van Alexander Pfister. Het spelmateriaal bestaat uit 98 getalkaarten (waarde 1-7). Iedere speler begint het spel met zeven getalkaarten en één schurkkaart op de hand. De startspeler krijgt verder één open getalkaart voor zich op tafel, de volgende speler twee open kaarten enzovoort. Iedereen sorteert zijn open collectie. De rest van de getalkaarten vormt een trekstapel. De actieve speler voegt allereerst één handkaart toe aan zijn collectie. Vervolgens steelt hij een handkaart van een medespeler en legt deze midden op tafel. Dit mag hij herhalen. Tijdens het stelen kunnen er bijzondere acties worden geactiveerd. Besluit je te stoppen, dan voeg je de gestolen kaarten toe aan jouw collectie. Heb je ook een schurk getrokken, dan steel je een kaart uit zijn collectie en moet je de schurk teruggeven. Trek je een getal dubbel, moet je alle kaarten teruggeven en is je beurt meteen voorbij. Ten slotte mag de actieve speler alle handkaarten met hetzelfde getal afleggen om zijn hand weer aan te vullen tot acht kaarten. Je wint het spel wanneer aan het einde van een beurt minstens zes kaarten met hetzelfde getal in jouw collectie liggen. Gier is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten.

Memo Dice is een nieuw geheugenspel van Haim Shafir, de bedenker van het populaire reactiespel Halli Galli. Het spel bevat negen dobbelstenen met 54 verschillende afbeeldingen, tien bekers (3x rood, blauw en zwart en 1x goud) en een scorebordje. De actieve speler gooit een dobbelsteen, legt deze midden op tafel zodat iedereen de gegooide afbeelding kan zien en dekt de dobbelsteen daarna af met een beker met dezelfde kleur als de afbeelding. De volgende spelers doen hetzelfde, waardoor er gaandeweg een rij bekers ontstaat. De allerlaatste dobbelsteen wordt met de gouden beker bedekt. Dit gebeurt voortijdig wanneer iemand een kleur gooit waarvan geen beker beschikbaar is. De laatste dobbelaar mag als eerste proberen te scoren. Je begint bij de eerste beker, noemt de afbeelding en tilt de beker op. Heb je het goed, dan krijg je de beker en mag je doorgaan. Heb je het fout, dan krijgt de volgende speler de beker en mag hij doorgaan. Elke beker levert 1 punt op, de gouden 2. Je speelt door totdat iemand 20 punten heeft verzameld. Memo Dice is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Paaranoia van James Ernest en Paul Peterson bestaat uit 55 kaarten met een de waarde 1-10 (elke kaart komt zo vaak voor als zijn waarde). De deler schudt de kaarten en legt er vijf op een gedekte aflegstapel. Daarna legt hij één kaart open voor iedere speler. De laagste kaart bepaalt wie begint. De actieve speler mag een nieuwe kaart nemen of passen. Is de nieuwe kaart afwijkend, dan leg je ‘m bij je open kaarten en is de volgende speler aan de beurt. Vormt de nieuwe kaart een paar, dan landt deze op jouw strafpuntenstapel. Wanneer je past, moet je de laagste open kaart van alle spelers op jouw stapel leggen. Wanneer een speler strafpunten krijgt (door passen of door een paar), eindigt de ronde meteen en start je een nieuwe ronde. Zodra iemand de limiet haalt is het spel voorbij en de verliezer bekend. Paaranoia is geschikt voor 2-8 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten.

Sam Bukas Bande is de Duitse editie van Tomohiro Enoki’s Dungeon Busters. De setting is verhuisd naar een piratenschip. Iedere speler beschikt over een set met zeven aanvalskaarten (waarde 1-7) en drie juwelen (één van elke kleur). Er is verder een centrale stapel met tegenstanderkaarten. Elke tegenstander bewaakt een schat, die de spelers kunnen veroveren door gezamenlijk zijn verdedigingswaarde te evenaren of overtreffen. Elke ronde wordt één tegenstander omgedraaid. Iedere speler speelt één aanvalskaart. De totale aanvalswaarde wordt bepaald, waarbij gelijke kaarten worden genegeerd. Verliezen de spelers, dan moet degene met de laagste kaart alle juwelen van één kleur afgeven. Winnen de spelers, dan wordt de buit van deze tegenstander conform de regels verdeeld. Daarna worden de eerder in het spel afgegeven juwelen als extra buit verdeeld. De spelers van genegeerde kaarten krijgen helemaal niets. Daarna begint een nieuwe ronde. Je krijgt je gespeelde aanvalskaarten pas terug wanneer bepaalde tegenstanders opduiken. Aan het einde is elk juweel één punt waard en elke set met drie kleuren nog eens drie punten. Sam Bukas Bande is geschikt voor 3-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Schollen Rollen is een push-your-luck dobbelspel van Reiner Knizia. Het spelmateriaal bestaat uit 40 gele scholletjes (waarde 1), 24 rode (waarde 5), vier dobbelstenen met symbolen en een vangnet (de doos). Aan het begin wordt de voorgeschreven hoeveelheid schollen op tafel gelegd. De actieve speler gooit de vier dobbelstenen. Heb je een of meer schollen gegooid, dan verhuis je deze visjes van de tafel naar het net. Verdubbelaars vergroten de vangst. Bij een vishaak mag je de schollen ook uit de scorestapel van een medespeler pakken. Het watersymbool levert niets op. Na de worp beslis je of je stopt en de vangst uit het net naar jouw scorestapel overhevelt, of dat je nogmaals gooit. Gooi je nogmaals, dan leg je eerst de gegooide verdubbelaars en watersymbolen apart en werp je de rest nogmaals. Gooi je dan geen schollen, gaat de vangst van deze beurt verloren. Aan het einde zijn de schollen hun waarde aan punten waard. Schollen Rollen is geschikt voor 2-8 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Schöne Sch#!?e is een heruitgave van Thorsten Gimmler’s kostelijke kaartspel Gesjaakt. Elke ronde wordt een strafpuntenkaart getrokken en aangeboden. De startspeler heeft de keuze om de kaart te nemen en open voor zich op tafel te leggen, of de kaart te weigeren door er een van zijn fiches op te leggen. De volgende speler heeft dezelfde keuze: de kaart nemen of een fiche afgeven. Als je in de loop van het spel jouw fiches hebt verbruikt, word je vanzelf gedwongen om kaarten te nemen. Als een speler de aangeboden kaart kiest, krijgt hij de op deze kaart afgelegde fiches. Deze speler start een nieuwe biedronde door de volgende kaart van de stapel om te draaien. Er wordt doorgespeeld tot de stapel is uitgeput. De verzamelde kaarten leveren aan het einde van het spel het afgebeelde aantal minpunten op, resterende fiches zijn elk één pluspunt waard. Als jouw collectie kaarten een reeks opeenvolgende getallen bevat, krijg je alleen minpunten voor de laagste kaart in deze reeks. Schöne Sch#!?e is geschikt voor 3-7 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Het coöperatieve bordspel Tief im Riff is een door Doris Matthäus geïllustreerde bewerking van Alex Randolph’s Der Rattenfänger von Hameln. Het speelbord toont een koraalrif, waarop gedekte fiches met zeedieren worden gelegd. Vier vissen bewegen over het bord. De actieve speler gooit een dobbelsteen en bepaalt in overleg waarheen hij een vis beweegt. Het is raadzaam om de vissen bij elkaar in de buurt te houden, want alleen dan kunnen ze de kostbaarste of meerdere fiches omdraaien. Uiteindelijk eindigen alle vissen noodgedwongen op het startveld. Zijn voor die tijd alle fiches omgedraaid, dan hebben de spelers gewonnen. Tief im Riff is geschikt voor 2-6 spelers vanaf vijf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Sneaky Cards is een sociale activiteit waarbij je met opdrachtkaartjes andere mensen benadert. De kaarten gaan van hand tot hand. Ze hebben een tracking code, zodat je kunt traceren hoe ze door het land gaan.

Ladybohn is een herdruk van Uwe Rosenberg’s Bohnanzavariant uit 2007.

Meer informatie: