Spiel des Jahres 2017: Kingdomino

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de winnaar van het Spiel des Jahres van 2017 bekendgemaakt, de zowel kwalitatief als commercieel belangrijke Duitse prijs voor het beste familiespel. De winnaar van 2017 is KINGDOMINO van de Franse spelauteur Bruno Cathala. Dit is zijn eerste Spiel des Jahres. Kingdomino wordt in een meertalige versie uitgegeven door Blue Orange Games. Pegasus doet een Duitstalige editie, White Goblin Games een Nederlandstalige.
De andere genomineerden waren MAGIC MAZE en WETTLAUF NACH EL DORADO.

Bij Kingdomino beschikt iedere speler over een vierkante starttegel, waarop een klein kasteeltje wordt geplaatst. Dit is de basis van jouw eigen koninkrijkje, dat in de loop van het spel met langwerpige dominotegels wordt uitgebreid. Deze dominotegels hebben een getal op de achterzijde en een of twee landschapssoorten op de voorzijde. Aan het begin trek je zoveel tegels als er spelers meedoen. Deze worden eerst in een oplopende rij naast de doos gelegd en daarna omgedraaid naar de landschapszijde. Daarna mogen de spelers in een toevallige volgorde met hun speelfiguur een tegel claimen. Vervolgens wordt op dezelfde manier een nieuwe rij tegels neergelegd. De speelvolgorde wordt bepaald door de positie van de speelfiguren in de rij tegels. De actieve speler legt de gekozen tegel in zijn koninkrijk en claimt vervolgens met zijn speelfiguur een tegel uit de nieuwe rij. Een nieuwe tegel moet je verbinden met jouw starttegel of met minstens één overeenstemmend landschap op een andere tegel. Het is de bedoeling om een koninkrijk van 5×5 vakken te vormen. Aan het einde scoor je punten voor jouw aaneengesloten landschappen. Daartoe vermenigvuldig je het aantal vakken van zo’n landschap met de daarop afgebeelde kronen.

Kingdomino is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten. Het spel is ontworpen door Bruno Cathala en geïllustreerd door Cyril Bouquet.

Commentaar: voor de rode pion werd dit jaar een spannende verkiezing voorspeld. Een torenhoge favoriet was er niet. Dit zijn drie mooie familiespellen, die je allen de hoogste eer zou willen gunnen. Mijn persoonlijke favoriet was weliswaar Magic Maze, maar ik kan prima leven met de winst van Kingdomino.

Meer informatie: