Kingdomino

Afgelopen najaar kwam Blue Orange Games met Kingdomino, een nieuw familiespel van de Franse spelauteur Bruno Cathala. In dit spel bouwen de spelers hun eigen koninkrijkjes op door dominotegels met verschillende gebiedsoorten aan te leggen. De meertalige editie van Blue Orange was al voorzien van Nederlandstalige regels. Eind februari kwam White Goblin Games met een eigen Nederlandstalige editie. Deze is verpakt in een – onnodig – grotere doos en kost een paar euro meer dan het origineel. Kingdomino is op 17 juli uitgeroepen tot het Duitse Spiel des Jahres van 2017.

Iedere speler beschikt over een vierkante starttegel, waarop een klein kartonnen kasteeltje wordt geplaatst. Dit is de basis van jouw eigen koninkrijkje, dat in de loop van het spel met langwerpige dominotegels wordt uitgebreid. Deze dominotegels hebben een getal op de achterzijde en twee vakken met een of twee gebiedsoorten op de voorzijde. Het getal bepaalt in welke volgorde nieuwe tegels elke ronde worden aangeboden. Er zijn in totaal zes gebiedsoorten. Op sommige vakken zijn een of meer kronen afgebeeld; die heb je nodig om winstpunten te verdienen.

Aan het begin van het spel trek je zoveel tegels als er spelers meedoen. Deze worden eerst in een oplopende rij naast de doos gelegd en daarna omgedraaid naar de gebiedzijde. Daarna mogen de spelers in een toevallige volgorde met hun speelfiguur een tegel claimen. Vervolgens wordt op dezelfde manier een nieuwe rij tegels neergelegd.

De speelvolgorde wordt bepaald door de positie van de speelfiguren in de rij tegels, de speelfiguur op de bovenste tegel is als eerste aan de beurt enzovoort. De actieve speler legt de gekozen tegel in zijn koninkrijk en claimt vervolgens met zijn speelfiguur een tegel uit de nieuwe rij. Een nieuw geplaatste tegel moet je verbinden met jouw starttegel of met minstens één overeenstemmend gebied op een andere tegel. Het is de bedoeling om met jouw tegels een koninkrijk van 5×5 vakken te vormen. De grensbewaking is streng, het is verboden om buiten dit virtuele grid aan te leggen. Nadat alle spelers aan de beurt zijn geweest, wordt een nieuwe rij dominotegels getrokken.

Aan het einde van het spel scoor je punten voor jouw verticaal en horizontaal aaneengesloten gebieden. Daartoe vermenigvuldig je het aantal vakken van elk verbonden gebied met de daarop afgebeelde kronen. Er zijn twee varianten waarmee je bonuspunten kunt verdienen, bijvoorbeeld tien punten wanneer jouw kasteel in het midden eindigt. De speler met de meeste punten is de Dominokoning.

Ten slotte

Kingdomino is een vlot en toegankelijk tussendoortje, dat mij ondanks de eenvoud goed is bevallen. Je moet een beetje geluk hebben bij het opduiken van de tegels, deze tegels met beleid in jouw koninkrijkje passen, een beetje letten op de plannen van de medespelers en het belang van initiatief niet uit het oog verliezen. Kingdomino is geen grote mentale uitdaging en niet erg interactief, maar zorgt wel voor speelplezier voor jong en oud. Kingdomino werkt goed met alle speleraantallen. Met vier spelers doen alle tegels mee, wat beter is voor de balans. Met twee spelers kan ik je daarom de variant met een speelveld van 7 x7 velden aanbevelen, dan krijgt het spel ook nog wat meer pit.

Deze recensie is gebaseerd op de meertalige editie van Blue Orange Games.

Auteur: Bruno Cathala
Uitgever: Blue Orange / WGG
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten