Kennerspiel des Jahres 2017: EXIT

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de winnaar van het Kennerspiel des Jahres van 2017 bekendgemaakt. Deze prijs voor het beste spel voor ‘kenners’ is dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. De winnaar van 2017 is EXIT. Dit spel is ontworpen door Inka en Markus Brand. EXIT wordt uitgegeven door Kosmos, de Nederlandse editie door 999 Games. De andere genomineerden waren RÄUBER DER NORDSEE en TERRAFORMING MARS.

EXIT is een spellenreeks met het thema ‘escape room’. Het principe van een escape room: een groep wordt in een ruimte ingesloten en heeft 60 minuten om te ontsnappen. Daartoe ga je gezamenlijk op zoek naar aanwijzingen en los je puzzels op, om daarmee sleutels of cijfercombinaties voor de sloten te verdienen. Het spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf 12 jaar. Aan het begin van het spel beschikken de spelers over een codeschijf en een boek met een afbeelding van de ruimte. Hierop zijn verschillende voorwerpen met allerlei symbolen afgebeeld. Door te combineren, samen te werken en creatief te denken, ontdekken de spelers gaandeweg nieuwe aanwijzingen, lossen ze raadsels op en kraken ze de codes. Tijdens het spel wordt er van alles gevouwen, beschreven of verscheurd. Nadat het raadsel is opgelost, is het desbetreffende spel niet meer speelbaar.

Commentaar: sinds de bekendmaking van de genomineerden was zo’n beetje de gehele Duitse spellenscene ervan overtuigd dat EXIT de prijs zou pakken. In afwachting van de Nederlandstalige editie heb ik het spel nog niet gespeeld. Ik hoor goede verhalen van bekenden met speelervaring. Terraforming Mars is weliswaar een tophit onder veelspelers, maar dit spel is vermoedelijk een tikkie te zwaar voor de middencategorie die in Duitsland ‘Kennerspiel’ heet. Het Wickie de Viking workerplacement spel heb ik nog niet gespeeld.

Meer informatie: