999 Games bezweert slangen

999 Games komt eind deze week met het kaartspelletje Pungi, waarbij de spelers zoveel mogelijk positieve slangen proberen te verzamelen. Het spelmateriaal bestaat uit één open op tafel liggende fluitkaart met daarnaast een gedekte stapel met 36 slangkaarten (31 slangen met plus- of minpunten en vijf slangenbezweerders). Er is verder een gedekte stapel met 60 genummerde dierkaarten. Iedere speler begint met vijf dierkaarten op de hand en vult dit elke ronde aan. Aan het begin van een ronde legt de nieuwe startspeler het spelersaantal aan slangkaarten open in een rij naast de fluitkaart. Daarna kiest iedere speler in speelvolgorde één van zijn dierkaarten en legt deze met het dier naar boven en het getal naar beneden voor zich neer. Komt één diersoort het vaakst voor, dan heeft dit dier voorrang. Zo niet, dan zijn alle dieren gelijk. Bij voorrang draaien de desbetreffende spelers hun kaarten als eerste om. Wie het hoogste getal heeft gespeeld, moet de eerste kaart uit de slangenrij pakken en op zijn scorestapel leggen, enzovoort. Als geen dier voorrang heeft, draaien alle spelers tegelijk hun dierkaarten om. Wie het hoogste getal heeft gespeeld, krijgt de eerste kaart enzovoort. Bij gelijke getallen telt de eerste gespeelde kaart als hoger. Het spel is voorbij wanneer de rij slangkaarten niet meer kan worden gevormd. Dan verandert elke verzamelde slangenbezweerder eerst de minpunten op een van je kaarten in pluspunten (of omgekeerd!). Daarna saldeer je de punten en weet je wie er heeft gewonnen.

Pungi is geschikt voor 3-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. Het spel is ontworpen door Klaus Kreowski.

Meer informatie: