75ste verjaardag Wolfgang Kramer

Vandaag viert de Duitse spelauteur Wolfgang Kramer zijn 75e verjaardag. Tijd om stil te staan bij de indrukwekkende carrière van deze sympathieke veteraan. Zijn ludieke conduitestaat bevat meer dan 200 spellen, waaronder minstens 25 spellen waarvan meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht.

aan de speeltafel

Kramer is sinds zijn vroege jeugd liefhebber van gezelschapsspellen. Hij is opgegroeid met traditionele spellen als Schaak, Go, Bridge en het Duitse kaartspel Skat. In zijn tienerjaren begon hij te sleutelen aan spelregels en verraste hij zijn vrienden regelmatig met varianten op bekende spellen. In 1972 kreeg hij de smaak te pakken en bedacht hij een eerste eigen spel. Zijn paardenrace- en wedspel Tempo werd in 1974 geproduceerd. Het was geen commercieel succes. Hij bleef echter aan het spel sleutelen, hetgeen uiteindelijk leidde tot de publicatie van Niki Laudas Formel 1. Dit spel haalde in 1981 de toenmalige Auswahlliste van het Duitse Spiel des Jahres. De heruitgave Top Race herhaalde dit succes in 1996. Kramer’s eerste grote successen waren Heimlich & Co. en Auf Achse, waarmee hij in 1986 en 1987 tweemaal op rij het Spiel des Jahres wist te winnen. Eerstgenoemde introduceerde een scorespoor rond het speelbord, een spelelement dat inmiddels als ‘Kramerleiste’ door het leven gaat. De successen leidden in 1989 tot een moedige stap. Hij zegde zijn baan op en werd fulltime spelauteur. Halverwege de jaren negentig kocht hij voor deze activiteit zelfs een tweede woning, waar ook zijn immer groeiende spellenverzameling is ondergebracht.

een van de vele spellenprijzen

In de loop van de jaren negentig zocht hij de samenwerking met andere spelauteurs, zoals Richard Ulrich en Michael Kiesling. Dit deed hij onder meer omdat hij de uitwisseling van ideeën, de gezamenlijke creativiteit en de onderlinge discussies op prijs stelde. Het optreden als duo heeft hem geen windeieren gelegd. In oktober 1995 verrastten Kramer en Ulrich het spelerspubliek met El Grande. Dit uitmuntende bordspel, dat in de ontwerpfase nog om het Trojaanse Paard draaide, won in 1996 de Duitse dubbel: het Spiel des Jahres en de Deutsche Spiele Preis. El Grande bevat alles wat een spelershart sneller doet kloppen en is ruim 20 jaar na dato nog steeds een favoriet onder veelspelers. De samenwerking met Michael Kiesling was nog succesvoller. Deze coöperatie leidde onder meer tot de populaire spellenreeks Tikal, Java en Mexica, waarbij de spelers met hun schaarse actiepunten het beste uit het spel moeten halen. Ook het bordspel Torres ontstond rond de eeuwwisseling uit deze samenwerking. Tikal en Torres wonnen in 1999 respectievelijk 2000 de Spiel des Jahres verkiezing. Van laatstgenoemde verschijnt in september een Nederlandstalige versie bij White Goblin Games.

Kramer’s absolute bestseller is het verslavend leuke kaartspel 6 Nimmt!, dat in Nederland wordt uitgegeven als Take 5!. Van deze winnaar van de Deutsche Spiele Preis van 1994 zijn anno 2017 meer dan 3.000.000 exemplaren verkocht.

op Spiel 2008 bij Quined Games

Ook in Nederland heeft Wolfgang Kramer meerdere spellenprijzen gewonnen. Maharadja was in 2004 goed voor de Nederlandse Spellenprijs, De Vorsten van Florence eindigde aan kop in de verkiezing van 2007 en vorig jaar riep de jury Kramer & Kiesling’s bordspel Avonturenland uit tot het beste familiespel van 2016.

In 2012 werd de toen 70-jarige Kramer in het kader van de Deutsche Spiele Preis geëerd met een speciale oeuvreprijs. Hij werd aan de vooravond van Spiel 2012 in het zonnetje gezet.

Wolfgang en Ursula Kramer op Spiel 2012

Wolfgang Kramer was in 1991 een van de oprichters van het Spiele-Autoren-Zunft e.V. (SAZ) en was medio jaren negentig een paar jaar voorzitter van dit spelauteursgilde. Eerder deze maand heeft de jaarvergadering van het SAZ unaniem besloten om Wolfgang Kramer voor zijn levenswerk en zijn engagement te waarderen met het erelidmaatschap.

Ook dit jaar kunnen we nieuwe spellen van Wolfgang Kramer verwachten. Zo verschijnt komend najaar bij eggertspiele het bordspel Reworld, een nieuwe coproductie met Michael Kiesling. Mijn goede vriend Bob heeft dit voorjaar met het prototype gestoeid. Zijn enthousiaste terugkoppeling heeft dit spel een plek op mijn verlanglijst van Spiel 2017 bezorgd.

Wolfgang Kramer, hartelijk gefeliciteerd en dank voor decennia speelplezier!

Meer informatie: